Budi dio naše mreže

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je priopćenje u četvrtak, 27. srpnja u kojem se navodi da su Sveta Stolica i Vijetnam postigli konačan dogovor o tome da Vatikan ima rezidentnog Papinskog predstavnika u glavnom gradu Hanoiju

/ dp
U zajedničkom priopćenju u četvrtak, 27. srpnja, Sveta Stolica i Vijetnam objavili su da je postignut konačan dogovor da Sveta Stolica ima rezidentnog Papinskog predstavnika u glavnom gradu Hanoiju.
Priopćenje je objavljeno nakon posjeta vijetnamskog predsjednika Vo Van Thuonga kojeg je istoga dana, 27. srpnja papa Franjo primio u privatnu audijenciju u Apostolskoj palači u Vatikanu.

Foto: Vatican News

U objavi se također navodi da se posjet Predsjednika Vijetnama dogodio „na temelju 10. zasjedanja Zajedničke radne skupine između Vijetnama i Svete Stolice od 31. ožujka 2023. u Vatikanu, te sa željom da se nastave unaprjeđivati bilateralni odnosi“.

Stoga, dalje se navodi, “dvije strane službeno objavljuju da su Vlada Socijalističke Republike Vijetnam i Sveta Stolica sklopile “Sporazum o statusu rezidentnog Papinskog predstavnika i uredu rezidentnog Papinskog predstavnika u Vijetnamu”.

Razgovor s Papom i susret s Papinim državnim tajnikom

Tijekom susreta između predsjednika Vo Van Thuonga i pape Franje, a potom i s kardinalom Papinim državnim tajnikom Pietrom Parolinom, obje strane su izrazile visoku zahvalnost za značajan napredak u odnosima između Vijetnama i Svete Stolice, te za pozitivne doprinose katoličke zajednice u Vijetnamu.

Izraženo je uvjerenje “da će rezidentni Papinski predstavnik zadovoljiti ulogu i mandat koji im je dodijeljen Sporazumom i pružiti podršku vijetnamskoj katoličkoj zajednici” koja će “nadahnuta Učiteljstvom Crkve” ispuniti svoj poziv “pratitelja nacije” i pridonijeti razvoju zemlje.

Predstavnik će, zaključno je naznačeno u izjavi, “biti most za unapređenje odnosa između Vijetnama i Svete Stolice”.

Foto: Vatican News

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja