Budi dio naše mreže

Dana 19. travnja 2005. oči cijeloga svijeta bile su uprte na središnju ložu Bazilike Svetoga Petra na kojoj se očekivala pojava novoga Pape. Bijeli dim iz Sikstinske kapele ukazivao je na to da su kardinali u četvrtom glasanju našli dovoljan broj glasova za izbor nasljednika Ivana Pavla II. Na slikama se vide zastori koji se otvaraju, nakon čega izlazi mala procesija, a kardinal protođakon Jorge Medina Estévez izgovara ime Josepha Ratzingera, pape Benedikta XVI. Na lođi jedan od papinskih ceremonijara drži križ u rukama. To je budući kardinal Konrad Krajewski.

/ hjb

Zajedno s papom Benediktom na Loži blagoslova

Uz veliku tugu zbog gubitka voljenog pape Ivana Pavla II., mons. Krajewski pomagao je nadbiskupu Pieru Mariniju, ceremonijaru papinskih liturgijskih slavlja.

“Kada je izabran kardinal Ratzinger, još u Sikstinskoj kapeli, nadbiskup Marini rekao mi je da moram nositi procesijski križ ispred Svetog Oca. “Kad otvore zastore, ti ćeš prvi izaći i zatim će Papa slijediti s voditeljem ceremonije”, dodao je nadbiskup.

Kardinal Krajewski se smiješi dok se prisjeća tog trenutka i emocija kada je vidio Trg svetoga Petra prepun ljudi: “Sveti Otac potom se svima obratio dobro poznatim riječima. Pratio sam ga svih osam godina njegova pontifikata kao ceremonijar, na mnogim putovanjima i na svim slavljima u Rimu i Italiji.”

Mons. Krajewski i papa Benedikt XVI. / Foto: Vatican media

Ljubazan i jednostavan

Postoji nekoliko aspekata osobnosti pape emeritusa kojih se kardinal Krajewski najviše sjeća.

“Ono čega se posebno sjećam je njegova velika ljubaznost i jednostavnost. Bili smo mladi, a i ja sam bio 17 godina mlađi… bio je vrlo prijateljski nastrojen. Zanimalo ga je moje ime, Konrad, više njemačko nego poljsko ime. Potom me, kad je moja majka preminula, pitao kako se to dogodilo i koliko je bila stara. Bio je vrlo, vrlo jednostavan, vrlo prijateljski raspoložen i vrlo nježan.”

Sjećam se ovih vrhunaca njegova pontifikata. Bio je veliki teolog, profesor, drugačiji stilom od Ivana Pavla II., ali je bio tako srdačan, tako otvoren prema svima nama, vrlo pažljiv čak i prema nama, njegovim običnim ceremonijarima.

Kardinal Krajewski prisjeća se ozračja tih dana i tuge zbog gubitka pape Ivana Pavla II., svoga “slomljenog srca”, ali i novog pape koji je ispisivao nove stranice u povijesti Crkve: “Sada sam opet u žalosti, ali zahvaljujem Gospodinu za ovaj veliki pontifikat, jer smo doista blagoslovljeni što imamo ove pape koji su istinski sveti, koji nas vode jasnoćom i iznad svega svetošću svoga živote. Toliko molim za Benedikta i za Crkvu”, zaključio je kardinal Krajewski.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja