Budi dio naše mreže

Ovog Božića će Trg sv. Petra krasiti jaslice koje će biti napravljene po uzoru na prve „žive jaslice“ koje je 1223. napravio Sv. Franjo Asiški.

/ mk

U prosincu Trg Sv. Petra krasit će jaslice iz doline Rieti u središnjoj Italiji u spomen na 800. obljetnicu kada je Sv. Franjo postavio prve žive jaslice u mjestu Greccio 1223, donosi Nedjelja.ba.

Iste je godine papa Honorije III. odobrio Franjevačko pravilo koje je trebalo upravljati novonastalom zajednicom Manje braće.

Jaslice će biti inspirirane pričom franjevačkog pisca Tommasa da Celana o tome kako je Sv. Franjo nakon što se vratio s putovanja u Svetu zemlju, želio obilježiti Kristovo rođenje u selu koje ga je podsjećalo na Betlehem. Bio je to Greccio, gradić u dolini Rieti u središnjoj Italiji, koji se smjestio u stijeni i nalazi se na 700 metara nadmorske visine.

Vatikanske jaslice i figure od terakote u prirodnoj veličini predstavljat će špilju Greccio koju je papa Franjo posjetio 2019. U jaslicama će se nalaziti franjevačka figura koja će slaviti misu u nazočnosti Sv. Franje noseći malog Isusa i Djevicu Mariju. Uz njih će biti Sv. Josip u klanjanju, te magarac i vol.

Konstrukcija ovih jaslica, koje će biti postavljene na osmerokutnu podlogu koja simbolizira 800. obljetnicu ovog događaja, ima za cilj podsjećati na stijenu svetišta Greccio. Oko njega će bazen predstavljati rijeku Velino koja teče dolinom Rieti. Djelo, koje je dizajnirao umjetnik Francesco Artese, također će sadržavati poveznice s četiri franjevačka svetišta i gradom Rietijem.

Svečano otvorenje jaslica i paljenje svjetiljki na božićnom drvcu održat će se 9. prosinca, a njima će se moći diviti do 7. siječnja 2024. Jaslice će nakon toga trajno biti izložene u gradu Rietiju.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja