Budi dio naše mreže

Radio Vatikan će u petak, 12. veljače, na 90. obljetnicu postojanja, pokrenuti 24-satni program web-radija.

/ mp

Kako donosi portal Nedjelja.ba, web-radio koji započinje s emitiranjem 12. veljače, učinit će program Radio Vatikana dostupnim putem interneta na engleskom, talijanskom, francuskom, španjolskom, portugalskom, njemačkom i armenskom jeziku.

Emisije će biti dostupne i putem aplikacije Radio Vatikan. Inače, ovaj radio već emitira putem radio valova, kratkog vala, satelita, DAB + i digitalno.

Ovaj će medij, također, pustiti u rad obnovljenu web-stranicu.

Papa Pijo XI. ustanovio je Radio Vatikan 12. veljače 1931., a osmislio ga je i izradio talijanski izumitelj i elektroinženjer Guglielmo Marconi.

Prvi prijenos poslan morzeovim kodom bile su riječi „In nomine Domini, Amen“ – „U ime Gospodnje, Amen.“ I nakon kratkoga Markonijeva uvoda, papa Pijo XI. uputio je na latinskom svoju prvu radijsku poruku.

Radio je povjeren vodstvu isusovaca koji su njime upravljali sve do 2017. Danas emitira na 41 različitom jeziku.

„Čak i danas Radio Vatikan se razvija prema budućnosti, čuvajući svoju izvornost i svoj identitet“, rekao je Paolo Ruffini, prefekt vatikanskog odjela za komunikacije, u priopćenju za javnost 9. veljače.

Web-radio, dodao je, „omogućit će svima u svijetu slušanje Radio Vatikana na njihovim jezicima i s njihovih smartphonea ili računala“.

Web-stranica Radio Vatikana bila je jedna od nekoliko medijskih stvarnosti koje su krajem 2017., uslijed velike reforme vatikanskih komunikacija pape Franje, ujedinjene u medijsku platformu Vatican Newsa.

Ravnatelj Radio Vatikana Massimiliano Menichetti rekao je kako je ovaj radio pored radijskih komentara, stvorio i nove programe, podcastove i audioknjige.

„Reforma koju je Papa zaželio projicirala nas je prema novoj dimenziji u kojoj više nismo samo radio, već integrirana stvarnost koja još uvijek napreduje. Osoblje Vatikanskog radija, koje dolazi iz 69 država svijeta, bilo je razlogom zašto je rođen web portal VaticanNews na kojem se mogu naći članci, video, fotografije, audio i društvene mreže“, rekao je ravnatelj te dodao: „Naša je misija uvijek bila ne ostavljati nikoga samog nego donositi nadu kršćanskoga navještaja, Papin glas i tumačiti događaje u svjetlu Evanđelja“.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja