Budi dio naše mreže

Bogata je ostavština Guglielma Marconija, izumitelja-poduzetnika koji je 1931. godine pokrenuo Radio Vatikan i u automobil pape Pija XI. ugradio 'veliki mobitel' koji je povezivao s Vatikanom. Ove godine obilježena je 150. obljetnica njegova rođenja.

/ mk

Guglielmo Marconi rođen je u palači Marescalchi u Bologni 25. travnja 1874. godine, donosi Vatican News.

Njegov otac, Giuseppe, bio je zemljoposjednik iz talijanske pokrajine Emilia, a njegova majka, Annie Jameson, došla je u Italiju učiti “bel canto” pjevanje. Bila je Irkinja, državljanka Velike Britanije i unuka osnivača poznate destilerije viskija Jameson.

Među svojim brojnim eksperimentima, Marconi je 1895. izumio prvi radio koji je mogao emitirati izvan vidnog polja.

Nakon što je primio prvi patent za svoj “bežični telegraf” u Engleskoj, Marconi je osnovao tvrtku “Wireless Telegraph and Signal Company” sa sjedištem u Londonu, kasnije Marconi Company.

Dvije godine kasnije otvorio je podružnicu u Sjedinjenim Državama, koja je kasnije prodana General Electricu i postala RCA. Do kraja života Marconi je imao 70 patenata.

Nobelova nagrada za izum koji spašava živote

Dobio je Nobelovu nagradu za fiziku, zajedno s njemačkim znanstvenikom Karlom Ferdinandom Braunom, za “doprinos razvoju bežične telegrafije”. Prihvatio ju je u prosincu 1909. u Stockholmu, s 35 godina.

Njegova radio tehnologija postala je obavezna na svim brodovima diljem svijeta nakon što su pozivi Mayday radiom pomogli u spašavanju više od 720 ljudi u tragičnom potonuću Titanica 1912. godine.

Godine 1922. Marconi je u Londonu otvorio novu radio postaju iz koje je, po nalogu britanske vlade, nastao BBC.

Zatim je 12. veljače 1931. papa Pio XI postao prvi papa koji se obratio svijetu putem radija, rekavši na latinskom: “In arcano dei consilium, succidimus in loco principis apostolorum.”

Na papin zahtjev, Marconi je osobno utemeljio Radio Vatikan, koji je 2015. godine uključen u novostvoreni Dikasterij za komunikacije i živi kao radijski nakladnik Svete Stolice.

Papa Pio XI na novoosnovanom Radio Vatikanu / Foto: Vatican media

Marconijev “veliki mobitel” za papu

Između ostalih svojih izuma, Marconi je napravio “veliki mobilni telefon” koji je povezivao automobil pape Pija XI. s Vatikanom i papinskom ljetnom rezidencijom u Castel Gandolfu, u blizini Rima.

Mnogo godina kasnije, Steve Jobs, osnivač Applea, rekao je sudionicima na konferenciji u Sjedinjenim Državama: “Marconi je naš korijen. Mi smo podružnice.”

Nakon njega, Sir Martin Cooper, koji je izumio ručni mobilni telefon kakvog danas poznajemo, rekao je: “Zapravo, moj izum, mali mobilni telefon, potječe iz Marconijeve intuicije i Marconijevog velikog mobitela.”

Njegovom smrću utihnule su radio postaje

Guglielmo Marconi preminuo je 20. srpnja 1937. u Rimu od jednog od svojih čestih srčanih udara.

Radio stanice diljem svijeta, sve prisutnije u javnim prostorima i domovima ljudi, istovremeno su prekinule svoje emitiranje na pune dvije minute.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja