Budi dio naše mreže

U podnevnom je nagovoru 14. travnja, nakon molitve Kraljice neba Papa ponovno uputio poziv za sudjelovanje na prvom Svjetskom danu djece koji će se održati 25. i 26. svibnja: „Trebamo vašu radost i želju za boljim svijetom“. Spomenuo se pritom njihovih vršnjaka koji plaćaju posljedice sukoba u Ukrajini, Svetoj zemlji, Mijanmaru i drugim mjestima u svijetu, javlja Vatican News.

/ mp

Čekam vas! – izravan je poziv pape Franje svim dječacima i djevojčicama u svijetu da sudjeluju na prvom Svjetskom danu djeteta koji će Crkva slaviti 25. i 26. svibnja u Rimu. Inicijativa je to koja slijedi nakon povijesnih Svjetskih dana mladih, ali koja želi u središte staviti mališane. Na kraju današnjega podnevnog nagovora, u nedjelju 14. travnja, Papa je potaknuo vjernike da prate hod prema tom događaju te zahvalio onima koji rade na njegovu ostvarenju. Pritom je izrazio želju da u tomu sudjeluje što više djece te istaknuo:

Trebamo vašu radost i želju za boljim svijetom, svijetom u miru.

U molitvi za one koji pate

Upravo misleći na mir, Sveti Otac nije propustio spomenuti se brojnih maloljetnika koji pate i više od drugih snose posljedice sukobā. Neki od njih, koji dolaze iz zemalja izmučenih ratom, nalazili su se na Trgu svetoga Petra zajedno sa skupinom od stotinjak djece koje su dopratili otac Enzo Fortunato, koordinator Svjetskoga dana djece, Aldo Cagnoli, njegov zamjenik, udruga Auxilium i Zajednica svetoga Egidija.

Molimo za djecu koja pate zbog ratova. Ima ih mnogo u Ukrajini, u Palestini, u Izraelu, u drugim dijelovima svijeta, u Myanmaru. Molimo za njih i za mir.

Briga o mališanima

Molitva za mir za djecu zemalja ranjenih nasiljem bit će u središtu tog svjetskog događaja krajem svibnja, koji je Papa s radošću najavio 8. prosinca 2023., u podnevnom nagovoru na svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije. Ta inicijativa odgovara na pitanje kakav svijet želimo prenijeti djeci koja odrastaju? Poput Isusa, želimo djecu staviti u središte i brinuti o njima – rekao je tada Papa.

Događaj u Rimu

Pokrovitelj događaja je Dikasterij za kulturu i obrazovanje koji je već ponudio svoje pokroviteljstvo velikom događaju održanom 6. studenog pod nazivom “Učimo od dječaka i djevojčica” na kojemu je Papu, u dvorani Pavla VI., okružilo 7500 djece s pet kontinenata. Bio je to susret glazbe i svjedočanstava koji je bio uvod u ono što će biti takozvani Svjetski dan djece u Rimu, čiji je prvi poticaj, osim svega, došao upravo od djeteta, 9-godišnjega Alessandra, koji je u drugoj epizodi Papinog podcasta s vatikanskim medijima, predložio tu ideju koju je papa Franjo sa simpatijom prihvatio.

Svjetski dan započet će 25. svibnja na Olimpijskom stadionu pozdravom stranih izaslanstava. Nastavit će se s domaćim i svjetskim gostima, sve do dugo iščekivanog trenutka razgovora svih dječaka i djevojčica s Papom. Događaj će se 26. svibnja preseliti na Trg sv. Petra poradi uvoda u euharistijsko slavlje i same mise koju će predvoditi papa Franjo. Uslijedit će podnevni nagovor i Papin pozdrav svim mališanima svijeta.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja