Budi dio naše mreže

“Neka prisega koju ćete prekosutra položiti bude također potvrda vjernosti vašem krsnom pozivu, odnosno Kristu, koji vas zove da budete muškarci i kršćani, protagonisti vlastitoga života. Uz njegovu pomoć i snagom Duha Svetoga, mirno ćete se suočiti s preprekama i izazovima u životu. Ne zaboravite da je Gospodin uvijek uz vas. Od srca vam želim da uvijek osjećate njegovu utješnu prisutnost”, rekao je papa Franjo na susretu s novacima Papinske vojske koji će u nedjelju položiti prisegu. 

/ hk

Papa Franjo susreo se u petak, 2. listopada u Vatikanu, s novacima Papinske vojske koji će u nedjelju položiti prisegu. Papin govor novacima Papinske švicarske garde isprepleće se s poviješću te vojske, a posebno s jednim datumom – 6. svibnja 1527. Taj je dan bio dramatičan za grad Rim koji su zauzeli njemački plaćenici. Kako bi zaštitili papu Klementa VII., život je izgubilo 147 švicarskih gardista. Taj dan, poznat pod nazivom “Pljačka Rima”, za papu Franju je također upozorenje, usporedba s jednim drugim oblikom pljačke, prenosi Vatican News.

“Današnji mi dan daje prigodu da se spomenem istaknute povijesti vaše vojske. Misli tada idu posebno na ‘Pljačku Rima’, kada su švicarski gardisti hrabro branili papu, sve do smrti. Neka vas spomen na taj događaj podsjeti na opasnost duhovne pljačke”, rekao je Papa te istaknuo kako su u sadašnjem društvenom kontekstu mnogi mladi u opasnosti da dopuste da im se opljačka duša, kada slijede ideale i načine života koji odgovaraju samo na materijalne želje i potrebe.

Prisutnost vaših obitelji očituje odanost švicarskih katolika Svetoj Stolici!

Pozdravljajući novake, koji su odlučili jedno razdoblje svoje mladosti posvetiti služenju Petrovu nasljedniku, Sveti je Otac također istaknuo ključnu ulogu obitelji u prijenosu vjere.

“Prisutnost vaših obitelji očituje odanost švicarskih katolika Svetoj Stolici, kao i moralni odgoj i dobar primjer kojim su roditelji djeci prenijeli kršćansku vjeru i osjećaj za nesebično služenje drugomu”, rekao je Papa te, ističući kako je Rim bogat poviješću, kulturom i vjerom, potaknuo gardiste da iskoriste mogućnosti koje im se nude kako bi obogatili svoja kulturna, jezična i duhovna iskustva.

“Vrijeme koje ćete ovdje provesti jedinstveni je trenutak u vašem životu. Želim vam da ga proživite u duhu bratstva, pomažući jedni drugima živjeti život bogat smislom i pun kršćanske radosti”, rekao je Papa.

Ne zaboravite da je Gospodin uvijek uz vas!

“Neka prisega koju ćete prekosutra položiti bude također potvrda vjernosti vašem krsnom pozivu, odnosno Kristu, koji vas zove da budete muškarci i kršćani, protagonisti vlastitoga života. Uz njegovu pomoć i snagom Duha Svetoga, mirno ćete se suočiti s preprekama i izazovima u životu. Ne zaboravite da je Gospodin uvijek uz vas. Od srca vam želim da uvijek osjećate njegovu utješnu prisutnost”, rekao je papa Franjo.

Prisega novakā trebala se, prema tradiciji, održati 6. svibnja, na godišnjicu “Pljačke Rima”, ali je zbog pandemije koronavirusa odgođena za 4. listopada. Svečanost će se održati u strogo privatnom obliku u Dvorištu svetoga Damaza. Obraćajući se novacima, papa Franjo je na kraju iskoristio tu prigodu kako bi ponovno izrazio zahvalnost svim članovima Papinske švicarske garde.

“Zahvaljujem vam, ne samo za ono što činite – što je mnogo – nego i kako to činite. Sveta Terezija iz Kolkate govorila je da na kraju života nećemo biti suđeni po tomu koliko smo učinili, nego po količini ljubavi koju smo u to uložili”, istaknuo je Sveti Otac.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja