Budi dio naše mreže

U vidiku Jubileja 2025. papa Franjo je odlučio osnovati pri Dikasteriju za proglašenje svetih radnu skupinu kako bi izradila popis svih onih koji su u posljednjih 25 godina prolili svoju krv zbog ispovijedanja Krista: „Ne možemo ih zaboraviti“. To će istraživanje biti prošireno na sve kršćanske vjeroispovijesti, a ne samo na katolike.

/ lm

Pismom objavljenim u srijedu, 5. srpnja, papa Franjo je pri Dikasteriju za proglašenje svetih ustanovio Povjerenstvo za nove mučenike – svjedoke vjere, u vidiku Jubileja 2025. godine. Svrha će te radne skupine biti izrada Popisa svih onih koji su prolili svoju krv ispovijedajući Krista i svjedočeći evanđelje, donosi Vatican news.

“Mučenici u Crkvi svjedoci su nade koja proizlazi iz vjere u Krista i potiče istinsko milosrđe. Nada održava živim duboko uvjerenje da je dobro jače od zla, jer je Bog u Kristu pobijedio grijeh i smrt”, piše Papa. Povjerenstvo će nastaviti istraživanje, već započeto u prigodi Velikoga jubileja 2000., kako bi identificiralo svjedoke vjere u prvih 25 godina ovoga stoljeća te potom nastavilo s radom u budućnosti.

Mučenici su u naše vrijeme brojniji nego u prvim stoljećima; oni su biskupi, svećenici, Bogu posvećene žene i muškarci, laici i obitelji, koji su u raznim zemljama diljem svijeta, darom svojega života dali najveći dokaz ljubavi.

“Mučenici su popratili život Crkve u svim epohama, a i danas cvjetaju poput zrelih i izvrsnih plodova Gospodnjeg vinograda…”, napominje u pismu rimski biskup te ističe: “Mučenici su u naše vrijeme brojniji nego u prvim stoljećima; oni su biskupi, svećenici, Bogu posvećene žene i muškarci, laici i obitelji, koji su u raznim zemljama diljem svijeta, darom svojega života dali najveći dokaz ljubavi.”

Već je sveti Ivan Pavao II. u pismu „Tertio millennio adveniente“ istaknuo da treba učiniti sve kako se nasljeđe tih ‘nepoznatih boraca velike stvari Božje’ ne bi izgubilo. Spomen upravo na te mučenike održan je 7. svibnja 2000. tijekom ekumenskoga slavlja na kojemu su se u Koloseju, zajedno s rimskim biskupom, okupili predstavnici Crkvi i crkvenih zajednica iz cijeloga svijeta.

Čak i u ovo naše vrijeme u kojemu smo svjedoci promjene vremena, kršćani nastavljaju pokazivati, u kontekstima velikih opasnosti, životnost krštenja koje nas povezuje.

To je ono što je papa Franjo više puta nazvao „ekumenizmom krvi“. I u prigodi sljedećega Jubileja naći ćemo se sjedinjeni na sličnom slavlju. Tom se inicijativom ne namjerava uspostaviti nove kriterije za kanonsko utvrđivanje mučeništva, nego nastaviti započeto utvrđivanje onih koje se i danas ubija samo zato što su kršćani. “Riječ je, dakle o nastavku povijesnoga pregleda kako bi se prikupila svjedočanstva života, sve do prolijevanja krvi, tih naših sestara i te naše braće, kako bi se spomen na njih istaknuo kao blago koje čuva kršćanska zajednica. Istraživanja se neće odnositi samo na Katoličku Crkvu nego će se proširiti na sve kršćanske vjeroispovijesti”, objašnjava Papa.

“Čak i u ovo naše vrijeme u kojemu smo svjedoci promjene vremena, kršćani nastavljaju pokazivati, u kontekstima velikih opasnosti, životnost krštenja koje nas povezuje. Nije malo, naime, onih koji, unatoč opasnostima u koje se upuštaju, očituju svoju vjeru ili sudjeluju u nedjeljnoj euharistiji. Drugi su ubijeni u nastojanju da u ljubavi pruže pomoć siromašnima, da se brinu o onima koje je društvo odbacilo, da čuvaju i promiču dar mira i snagu oprosta. Neki su pak tihe žrtve, kao pojedinci ili u skupinama, povijesnih preokreta. Prema svima njima imamo veliki dug i ne možemo ih zaboraviti”, ističe papa Franjo.

Mučenici u Crkvi svjedoci su nade koja proizlazi iz vjere u Krista i potiče istinsko milosrđe.

Rad povjerenstva će stoga omogućiti da se mučenicima koje je Crkva službeno priznala, pridruže dokumentirana svjedočanstva, a njih je mnogo. “O toj našoj braći i sestrama, unutar goleme panorame u kojoj odjekuje jedinstveni glas mučeništva (martyria) kršćana. Povjerenstvo će se morati poslužiti aktivnim prinosom partikularnih Crkvi, redovničkih ustanova i svih drugih kršćanskih stvarnosti.”

“U svijetu u kojemu se katkada čini da prevladava zlo, siguran sam da će izrada tog Popisa, također u kontekstu sada već skoroga Jubileja, pomoći vjernicima da i naše vrijeme tumače u svjetlu Uskrsa, crpeći iz škrinje toliko velikodušne vjernosti Kristu razloge za život i dobro”, istaknuo je na kraju papa Franjo.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja