Budi dio naše mreže

Roditeljima su potrebne mreže podrške jer “odgojnu misiju roditelja zasigurno ne potiče današnji kulturni kontekst, barem u Europi, obilježen etičkim subjektivizmom i praktičnim materijalizmom, istaknuo je Papa 11. studenog na susretu s Europskom udrugom roditelja (EPA) u Vatikanu.

/ mk

Roditelji se trebaju umrežiti kako se ne bi osjećali napušteno ili obeshrabreno, donosi Aleteia

Iako je roditeljstvo “jedna od najvećih životnih radosti”, roditelji trebaju “mreže podrške” koje će im pomoći da budu “bolje pripremljeni i, iznad svega, da se ne osjećaju napušteno ili obeshrabreno”, rekao je Papa 11. studenog na susretu  s Europskom udrugom roditelja (EPA) u Vatikanu.

Sveti je Otac priznao da se roditelji često nose s “odgojnim odgovornostima za koje su slabo pripremljeni”.

“Možemo razmišljati, na primjer, o potrebi da djeci pružimo brigu punu ljubavi dok im u isto vrijeme pomažemo da odrastu u zrelost i neovisnost; ili im pomažemo da steknu zdrave navike i zdrave stilove života dok smo osjetljivi na njihove individualne osobnosti i darove, a ne namećemo vlastita očekivanja. Slično tome, pomaže im da se prilagode na školu i da razviju pozitivan pristup osjećajima i seksualnosti, dok ih u isto vrijeme štiti od prijetnji kao što su zlostavljanje, alkohol, pušenje, pornografija, nasilne videoigre, kockanje, droga i tako dalje”, rekao je Papa.

Roditelji se tako nalaze u situaciji da stalno moraju pokazivati ​​svojoj djeci dobrotu i razumnost izbora i vrijednosti koje se više ne mogu uzimati zdravo za gotovo, poput važnosti braka i obitelji ili odluke da se djeca prihvate kao Božji dar.

Zato su roditeljima potrebne mreže podrške, potvrdio je. A to je osobito točno jer “odgojnu misiju roditelja zasigurno ne potiče današnji kulturni kontekst, barem u Europi, obilježen etičkim subjektivizmom i praktičnim materijalizmom.”

“Dostojanstvo ljudske osobe, iako se stalno potvrđuje, ponekad se ne poštuje”, istaknuo je. Kulturno okruženje koje djeca “upijaju iz medija” “često je u suprotnosti s onim što se do prije nekoliko desetljeća smatralo ‘normalnim’, ali više nije tako.”

Roditelji se tako nalaze u situaciji da stalno moraju pokazivati ​​svojoj djeci dobrotu i razumnost izbora i vrijednosti koje se više ne mogu uzimati zdravo za gotovo, poput važnosti braka i obitelji ili odluke da se djeca prihvate kao Božji dar. Nije to nimalo lak zadatak, jer to su vrijednosti koje se mogu prenositi samo svjedočanstvom života!

Podrška i ohrabrenje stalna je potreba u takvom okruženju, rekao je Papa.

Ali ima dobrih vijesti

Međutim, odgoj djece ima snažno polazište: ljudsku prirodu koju je Bog stvorio. “Čežnje ljudskog srca moćni su saveznici svakog odgajatelja”, rekao je.

“Odgajati djecu znači poučavati ih što znači biti potpuno čovjek”, objasnio je Papa.

Kultura svuda oko nas se mijenja, ali potrebe ljudskog srca ostaju iste, i na kraju se to vidi kao istina, čak i u životima djece. To uvijek mora biti naše polazište. Sam Bog je usadio u našu narav neukrotivu potrebu za ljubavlju, istinom i ljepotom, otvorenost prema drugima u zdravim odnosima i otvorenost prema sebi kao našem Stvoritelju.  Te čežnje ljudskog srca moćni su saveznici svakog odgajatelja. Ako se djeci pomogne da ih prepoznaju i da budu osjetljivi na njih, neće imati poteškoća uvidjeti dobrotu i vrijednost primjera koji roditelji daju, istaknuo je Sveti Otac.

Sam Bog je usadio u našu narav neukrotivu potrebu za ljubavlju, istinom i ljepotom, otvorenost prema drugima u zdravim odnosima i otvorenost prema sebi kao našem Stvoritelju.

Obrazovanje je uspješno kada “djeca shvate ljepotu života na ovom svijetu i postanu samopouzdani i oduševljeni mogućnošću da se upuste u avanturu života, uvjereni da i oni imaju misiju koju moraju izvršiti.”

A to podrazumijeva “dublju spoznaju Božje neizmjerne ljubavi prema nama”.

Kada shvatimo da je u korijenu našeg bića ljubav Boga našeg Oca, tada jasno vidimo da je život dobar, da je dobro biti rođen i da je dobro voljeti. Svatko može reći: “Sam me Bog učinio dobrim darom, a ja sam dar svojim voljenima i svijetu.”

Pravo roditelja na obrazovanje u slobodi

Odgoj djece istinski je doprinos društvu, primijetio je Papa. To znači osposobljavanje mladih s “osjećajem dužnosti i vrijednosti žrtve za opće dobro”.

“Kako je ovo dobar posao!” On je rekao. Bez toga, “društvo se ‘dekonstruira’, osiromašuje i postupno slabi i dehumanizira.”

To implicira potrebu da se zaštiti “ pravo roditelja da slobodno odgajaju i obrazuju svoju djecu, a da se u bilo kojoj sferi, posebno u školstvu, ne nađu prisiljeni prihvatiti obrazovne programe koji su suprotni njihovim uvjerenjima i vrijednostima. Doista, ovo je trenutno vrlo veliki izazov.”

To implicira potrebu da se zaštiti pravo roditelja da slobodno odgajaju i obrazuju svoju djecu, a da se u bilo kojoj sferi, posebno u školstvu, ne nađu prisiljeni prihvatiti obrazovne programe koji su suprotni njihovim uvjerenjima i vrijednostima.

Sveti je Otac potaknuo Udrugu da hrabro ide naprijed, “trajno se nadahnjujući i oslanjajući na svjedočanstvu Evanđelja o svetim roditeljima Mariji i Josipu”.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja