Budi dio naše mreže

Na njezin 92. rođendan papa Franjo čestitao je rođendan spisateljici Edith Bruck, koja je preživjela holokaust rekavši da njezino djelo „govori mladima o važnosti borbe za ideal“.

/ ab

Papa Franjo je bio usred kateheze o svom nedavnom putovanju u Mađarsku kada je zastao i svoj pripremljeni govor ostavio po strani, donosi Vatican News.

„Imamo u Rimu izvrsnu mađarsku pjesnikinju koja je prošla kroz mnoga iskušenja, a mladima govori o važnosti borbe za ideal, o tome da ne budu poraženi progonima, malodušnošću“, rekao je Sveti Otac te nadodao: „Ova pjesnikinja danas puni 92 godine: ‚sretan rođendan, Edith Bruck!‘“

Svjedok zla

Dvojica logoraša su je zamolila da ispriča priču.

Edith Bruck, spisateljica i osoba koja je preživjela holokaust, rođena je 1931. u obitelji mađarskih Židova. Godine 1944. s obitelji je poslana u koncentracijski logor gdje su joj umrli roditelji i brat. Gospođa Bruck oslobođena je iz logora, zajedno sa svojom sestrom, 1945. godine.

Prvo se vratila u Mađarsku, potom u Izrael, prije nego što se konačno nastanila u Rimu, gdje je započela karijeru spisateljice. Bruck je veliki dio svog rada – koji uključuje romane, poeziju, drame, prijevode i scenarije – posvetila svjedočenju o zlima koja je doživjela u koncentracijskim logorima.

Dvojica logoraša su je zamolila da ispriča priču. „Neće ti vjerovati, ali ako preživiš, ispričaj priču, i za nas“, rekli su joj tad.

Prijateljstvo s papom Franjom

Godine 2021. Osservatore Romano, dnevne novine grada Vatikana, napravile su intervju s gospođom Bruck u povodu Dana sjećanja na holokaust. Papa Franjo pročitao je intervju i bio toliko dirnut njime da je zatražio susret s njom.

Mjesec dana kasnije, posjetio je njezin stan u Rimu, rekavši joj da je došao zahvaliti na njezinom svjedočenju i odati počast njezinom narodu koji je bio mučen ludilom nacističkog populizma.

Tada se između njih rodilo prijateljstvo. Razmjenjivali su pisma, telefonske pozive i darove. Godinu dana kasnije gospođa Bruck došla je posjetiti Papu u njegovu rezidenciju u Vatikanu, te je o njihovom susretu napisala knjigu pod naslovom Sono Francesco (Ja sam Franjo). Predgovor knjige napisao je Papa.

Papa Franjo pročitao je intervju i bio toliko dirnut njime da je zatražio susret s njom.

Nakon drugog susreta, Tiskovni ured Svete Stolice objavio je priopćenje u kojem stoji da je njihov razgovor bio usredotočen na „neprocjenjivu vrijednost prenošenja sjećanja na prošlost na mlađe generacije, uključujući njezine najbolnije aspekte, kako bi se izbjeglo upadanje u iste tragedije“, poručili su.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja