Radost zbog Papina otpuštanja iz bolnice širila se u nedjelju 23. ožujka Rimom i Vatikanom, u što se savršeno uklopila degustacija jubilejskog sladoleda „aleluja“. Novi okus predstavljen je povodom obilježavanja Europskog dana sladoleda, 24. ožujka, čiji je cilj promocija i očuvanje tradicije pravljenja domaćeg sladoleda.
Novi jubilejski sladoled nazvan „aleluja“ predstavljen je u Vatikanu dan prije obilježavanja Europskog dana sladoleda 2025. pod pokroviteljstvom vatikanskog Dikasterija za evangelizaciju i talijanskog Ministarstva poljoprivrede. Trideset obrtnika iz cijele Europe sudjelovalo je u natječaju odabira najboljeg okusa, a odabrana je receptura Vincenza Squatrita, djelatnika slastičarne Ritrovo Orchidea u Olivieri (Messina, Sicilija).
Uz Trg Preporoda (Risorgiamento) i Trg Pija XII. prolaznici su od 10 do 17 sati mogli kušati novi okus i donirati novac u humanitarne svrhe.
Foto: Facebook
Nedjeljna degustacija privukla je stotine hodočasnika, turista i ljubitelja sladoleda znatiželjnih je li zaista opravdan naziv okusa „aleluja“, sladoleda od gianduje, talijanske kombinacije prženih lješnjaka i čiste čokolade.
Cilj ove inicijative je „širiti poruku mira, gostoprimstva i velikodušnosti među hodočasnicima i ljubiteljima sladoleda“, poručili su organizatori.
„Tako je lijepo da se papa Franjo danas vratio kući“, rekao je Ludovico Santasilia, jedan od organizatora inicijative. „Papa Franjo pratio je ovaj projekt i siguran sam da bi mu se svidio novi okus, jer znamo da je ljubitelj sladoleda.“

Foto: Instagram
Prije nekoliko godina, Papin omiljeni proizvođač sladoleda iz rodnog Buenos Airesa otkrio je da je njegov omiljeni okus „dulce de leche“, lokalni desert od karamele.
Sveti Otac je također omiljenom slasticom znao počastiti i rimske beskućnike.
„Siguran sam da se Papi također sviđa ideja da se donacijama prikupljenim ovom degustacijom financira projekt za beskućnike diljem svijeta“, rekao je Santasilia.
Jubilejski sladoled bit će dostupan u slastičarnama diljem Europe od ponedjeljka 24. ožujka.