Budi dio naše mreže

Papa Franjo proglasio je 29. svibnja liturgijskim spomendanom za svoga prethodnika Pavla VI. (1963-1978), kojega je kanonizirao 14. listopada 2018.

/ mp

Sveta Stolica objavila je u srijedu Dekret o uvrštenju blagdana za Pavla VI. u Opći rimski kalendar. Giovanni Battista Montini, papa Pavao VI., zaređen je za svećenika 29. svibnja 1920. Na dan njegova rođenja za nebo, 6. kolovoza, slavi se blagdan Preobraženja Gospodinova.

Dekret je još 25. siječnja potpisao prefekt Kongregacije za bogoslužje i sakramentalnu stegu kardinal Robert Sarah.

Giovanni Battista Montini izabran je za papu 21. lipnja 1963. uzevši ime Pavao VI.

Nakon smrti Ivana XXIII. nastavio je i zaključio Drugi vatikanski koncil. Vodio je Crkvu prema dijalogu sa suvremenim svijetom i očuvao njezino jedinstvom tijekom pokoncilske krize.

Objavio je sedam enciklika i nekoliko apostolskih pobudnica. Sav je svoj životu utrošio u naviještanju evanđelja, snažno svjedočeći ljubav prema Gospodinu i Crkvi.

Uoči 59. obljetnice smrti blaženika kardinala Alojzija Stepinca koju slavimo u nedjelju podsjećamo na govor pape Pavla VI. kad je kao milanski nadbiskup dva dana nakon kardinalove smrti održao govor članovima Katoličke Akcije u Milanu 1960. godine.

U svom govoru istaknuo je kako je jedan kardinal sv. rimske Crkve, nadbiskup jedne od najuglednijih i najvećih biskupija svijeta, umro zatočen u jednom selu nakon što je bio odveden na sud te osuđen na 16 godina kao urotnik protiv svoje zemlje.

“Može li se uopće pretpostaviti, da ne bi ljubio svoju zemlju ili lojalno obdržavao pravedne zakone jedan kardinal nadbiskup, komu nitko, tko ne niječe sunčano svjetlo, ne bi mogao to poricati? Je li uopće moguće, da bi on jednoj državi, koja zaslužuje ovo ime, dao povod, da ga ovako nesmiljeno sudi? Ili, možda sila stvara pravo? Kakvo je to pravo?

Ova činjenica postaje simbol, i kao takva ulazi u povijest. Problematika, koja je uslijed te činjenice nastala, već je u civiliziranoj savjesti našla svoje rješenje. Da je Stepinac htio od slobodna i ponosna čovjeka postati slijepo poslušnim slugom marksizma, mogao je postati ‘velik’ predstavnik svoga naroda. On to nije htio, i zato je morao pasti”, poručio je sveti papa.

Među ostalim sveti papa Pavao VI. je poručio:

“Stepinac neka nas uči! Neka nas nauči pouzdanju i dobroti! On je umro obavijen šutnjom, koja je svojstvo njegove Crkve, kojoj preostaje jedino glas molitve i praštanja. Iz njegovih usta nije izašla nikakva oštra riječ, nikakva psovka. Svoju zemlju nije htio napustiti iz ljubavi prema njoj.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja