Budi dio naše mreže

"Krštenje je početak novoga života. Ali što znači novi život?", pita se papa Franjo u novoj knjizi u kojoj ističe i ulogu molitve u kršćanskom životu, a koja će biti objavljena u Italiji i Francuskoj 24. listopada.

/ at

Tekst je u knjizi sadržan pod nazivom La Preghiera. Il respiro della vita nuova, odnosno Molitva. Dah novog života, a izdavač je, kako piše Vatican News, vatikanska izdavačka kuća Libreria Editrice Vaticana (LEV). La Preghiera okuplja nekoliko Papinih diskursa o molitvi, posebno njegove komentare na “Oče naš”. Također sadrži predgovor pravoslavnog patrijarha iz Moskve, Kirila.

Prenosimo dijelove iz knjige:

“Krštenje je početak novog života. Ali što znači novi život? Novi život krštenjem nije nov kao kad promijenimo posao ili se preselimo u drugi grad te kažemo: ‘Započeo sam novi život.’ Zasigurno se u tim slučajevima život mijenja. Razlikuje se od onoga što je bilo. Ponekad je bolje ili gore, zanimljivije ili manje zanimljivo, ovisno o pojedinačnim slučajevima. Uvjeti, kontekst, kolege, poznanstva, možda čak i prijateljstva, kuća, plaća. Sve je to različito. Ali to nije novi život; isti život je taj koji traje. Novi život krštenja također se razlikuje od radikalne promjene u našem osjećaju za ljubljene; ili razočaranje; bolest; važan, ali nepredviđen događaj (…) novi život krštenja nije nov samo u odnosu na prošlost, naš raniji život, naš život prije. Novo ne znači nedavno, ne znači da je postojala [samo] izmjena, promjena. Novi život o kojem sveti Pavao govori u svojim pismima podsjeća nas na novu zapovijed Isusa (usp. Iv 13, 34); podsjeća nas na novu lozu Kraljevstva (usp. Mk 14, 29), novu pjesmu koju spašeni pjevaju pred Božjim prijestoljem (usp. Rv 5,9): na konačne stvarnosti; odnosno da upotrijebimo teološku riječ, eshatološke.”

Novi život je život Božji koji nam je dan!”

“Isus ima vrlo lijep izraz u Evanđelju: ‘A ovo je život vječni: da upoznaju tebe, jedinoga istinskoga Boga, i koga si poslao ‘ (IV 17,3). Upravo On nam govori da je istinski život susret s Bogom; i da je susret s Bogom spoznaja Boga.”

“Volim zamišljati da je osobna i zajednička molitva nas kršćana dah, otkucaj srca Crkve, koja ulijeva snagu u službu onih koji rade, proučavaju, podučavaju; što plodnim čini znanje obrazovanih ljudi i poniznost jednostavnih ljudi; što daje nadu u ustrajnost onih koji se bore protiv nepravde.”

Molitvom govorimo ‘da’ Gospodinu”

“Molitvom govorimo ‘da’ Gospodinu, Njegovoj ljubavi koja nas dohvaća; to je očekivanje Duha Svetoga koji nas sve neumorno obasipa ljubavlju i životom.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja