Budi dio naše mreže

"U ovim danima izvanrednog stanja Sveti Otac povjerava grad Rim, Italiju i svijet zaštiti Majke Božje, kao znak spasenja i nade", najavljuje ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni. Bit će to u srijedu 11. ožujka u 19 sati tijekom svete mise koja će se slaviti u odsutnosti vjernika u svetištu Gospe od Božanske ljubavi na Dan molitve i posta.

/ ts

“U ovim danima izvanrednog stanja Sveti Otac povjerava grad Rim, Italiju i svijet zaštiti Majke Božje”, izvijestio je ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni, a prenosi Avvenire.

U najtežim trenucima i najvećim kušnjama vraćamo se Majci. Njoj, njezinoj bezgraničnoj i bezuvjetnoj ljubavi, utječemo se za pomoć kako bismo shvatili koji put odabrati na odlučujućem raskrižju života. Upravo onoj koja nam je darovala život povjeravamo blago skriveno u tihim zakucima srca. “Mama” je prva i često posljednja riječ koju izgovaramo u životu. Nije slučajno što je Katolička crkva, od posljednjeg vjernika do prvog od svojih pastira, oduvijek gledala prema nebeskoj Majci, uzdala se u njezin zagovor, kad god je postojala opasnost da čovjek izgubi put do Boga.

Papa Franjo će poslati video poruku u kojoj upućuje molitvu Djevici

Tradicionalnu gestu, ujedno i gestu ljubavi, koju će Papa ponovno obnoviti u srijedu 11. ožujka najavljuje ravnatelj tiskovnog ureda Svete Stolice riječima: “U ovim danima izvanrednog stanja Sveti Otac povjerava grad Rim, Italiju i svijet zaštiti Majke Božje, kao znak spasenja i nade”. Bit će to u srijedu u 19 sati tijekom svete mise koja će se slaviti u odsutnosti vjernika, kako je odredio Papin vikar za Rim Angelo De Donatis, u svetištu Gospe od Božanske ljubavi na Dan molitve i posta. Papa Franjo će poslati video poruku u kojoj upućuje molitvu Djevici.

Današnji događaj potaknuo je Papin vikar za grad Rim kardinal Angelo De Donatis pismom u kojem je objasnio gestu povezivanja drevne tradicije Crkve u vremenima kušnje s postom i molitvom. “Odricanjem od obroka – naglašava kardinal – želimo iskazati blizinu te kroz milostinju prikupiti iznos koji ćemo donirati u znak podrške zdravstvenom osoblju koje se velikodušno daje i žrtvuje skrbeći o bolesnima”. Jer upravo su oni ti, liječnici, medicinsko osoblje i sve ostale osobe, profesionalci i volonteri povezani sa zdravstvom koji se bore u iscrpljujućim smjenama, ne tražeći ništa zauzvrat, s ozbiljnom i još nepoznatom epidemijom. Papa se u utorak prisjetio brojnih muškaraca i žena tijekom jutarnje mise u Domu svete Marte pri čemu je zamolio svećenike za hrabrost da zajedno sa zdravstvenim radnicima donose bolesnima Božju Riječ i Euharistiju. “Poziv je to” – kasnije je precizirao Matteo Bruni – “jasno, u skladu sa zdravstvenim mjerama koje su utvrdile talijanske vlasti”.

Gesta ljubavi i povjerenja Italije i cijelog svijeta prema Djevici Mariji

Taj poziv na razboritost zasigurno ne umanjuje, čak štoviše, na neki način i povećava čin ponizne hrabrosti koji će danas iskazati Papa i Crkva. Molitva je to koja podsjeća na gestu kojom je papa Pio XII. 11. lipnja 1944. u crkvi sv. Ignacija zamolio Gospu od Božanske ljubavi za zaštitu i spas tijekom povlačenja nacističkih trupa. “Neka grad Rim koji je proživio teška iskustva tolikih nesreća – pozvao je tada papa Pacelli – ima dovoljno svjetla i snage za bolji osobni, obiteljski i zajednički život te, po tvojoj milosti, vrati ljudima primjer istinske kršćanske civilizacije po vjeri življenoj kroz djela pravde i ponizne ljubavi.”

Ovaj zaziv star više od 75 godina, na tragu kojega će papa Franjo u srijedu ponovno iskazati pouzdanje, ujedno je i gesta ljubavi i povjerenja Italije i cijelog svijeta prema Djevici Mariji. 8. prosinca papa Franjo je na Španjolskom trgu molio ovim riječima: “Ti nisi samo majka koja nikada ne prestaje voljeti svoju djecu, već si i Bezgrešno Začeće, ‘milosti puna’, u najvećoj tami možeš odražavati zrake svjetlosti Uskrslog Krista.” Put spasenja se uz vodstvo Djevice može otvoriti i pred onima koji se danas osjećaju izgubljeno i usamljeno, u trenutku kad do Marijinih nogu ponovno otkriju sigurnost da su ljubljeni sinovi. “Zahvaljujemo ti, Bezgrešna Majko”, Papine su riječi koje nas podsjećaju da smo “zbog ljubavi Isusa Krista slobodni voljeti, ljubiti jedni druge. Udijeli nam slatko sjećanje da smo djeca Božja, Oca neizmjerne dobrote, vječni izvor života, ljepote i ljubavi!”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja