Budi dio naše mreže

Svjetski dan bolničarki i bolničara papa Franjo je obilježio misom u kojoj ih je nazvao herojima pandemije. Osim što su među najvažnijim borcima s teškoćama današnjice, Papin život na poseban način vezan je upravo uz njih. Naime, kada je imao samo 20 godina papu Franju je spasila ustrajnost jedne medicinske sestre.

/ at

Međunarodna zajednica danas obilježava Svjetski dan bolničarki i bolničara te je papa Franjo na jutarnjoj misi imao nakanu za njih, nazvavši ih herojima pandemije. U propovijedi se osvrnuo na “istinsko značenje mira”.

U uvodnoj riječi Papa je pozvao vjernike, koji su misu pratili putem interneta, da se mole za bolničare i za zdravstvene radnike, koji su izabrali ovaj vrlo požrtvovan poziv. “Neka ih Bog blagoslovi. Oni su nam u ovo vrijeme pandemije dali herojski primjer, a neki i živote”, primijetio je Papa.
U propovijedi se osvrnuo na Isusov oproštaj kada je svojim učenicima darovao mir. “Ne radi se o svjetovnom miru, o miru bez rata, za kojim svi čeznemo, već o miru u srcu, o miru u duši, o miru kojeg svatko od nas nosi u sebi”, pojasnio je Papa i primijetio kako nas mir Gospodnji navodi da se posvetimo drugima. “Taj mir pokreće, a ne izolira. On navodi čovjeka da ide ususret drugima, da stvaramo zajedništvo i izmjenjujemo misli i iskustva. Svjetovni mir je skup, dok je Isusov besplatan i plodonosan. Taj Božji dar ostaje zauvijek i u teškim vremenima”, istaknuo je Papa. Objasnio je kako se ne radi o nekoj vrsti anestezije, već o konačnom miru, iako je i on zarazan, ali nije narcisoidan.

Propovijed je Papa završio prošnjom da nam Bog poda mir pun nade, koji će nas oploditi i omogućiti nam da idemo ususret bližnjima.

Na ovaj poseban dan prisjećamo se i 3. ožujka 2018. kada je papa Franjo u audijenciju primio talijanske predstavnike bolničarki i bolničara. Osim što ih je nazvao promicateljima života i dostojanstva svake osobe, Papa se tada prisjetio talijanske medicinske sestre i članice dominikanskog reda Cornelie Caraglio koja mu je spasila život kada je imao samo dvadeset godina.

Papa je naveo da je sestra Cornelia, kako prenosi Aleteia, kao dominikanka služila u Grčkoj gdje je bila i profesorica, nakon čega je stigla u Argentinu gdje je radila kao medicinska sestra. “Kada sam, kao dvadesetogodišnjak, bio na rubu smrti, ona se raspravljala s doktorima govorivši im da se svi zajedno moraju više potruditi. Zahvaljujući tome, ja sam preživio. Neizmjerno sam joj zahvalan! Hvala joj”, rekao je tada papa Franjo nazvavši sestru Corneliu sjajnom i hrabrom ženom koja je bila skromna osoba, ali je sa samopouzdanjem radila svoj posao.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja