Budi dio naše mreže

Glavni mađarski grad od 5. do 12. rujna domaćin je 52. Međunarodnoga euharistijskog kongresa. Znate li kada je održan prvi MEK i kakvu je homiliju 1938., također u Budimpešti, održao bl. Alojzije Stepinac?

/ Hrvoje Josip Bišćan

Euharistijski međunarodni kongres je okupljanje katolika s ciljem da se promiče svijest o središnjem mjestu euharistije u životu i poslanju Katoličke Crkve. On također pomaže da se poboljša naše razumijevanje i slavljenje bogoslužja. Posebna se pozornost daje socijalnoj dimenziji euharistije.

Ovakav kongres održava se svake četiri godine, a u njegovom je središtu dnevno slavljenje euharistije. Program Kongresa redovito uključuje druge liturgijske događaje, kateheze, svjedočanstva i rad u skupinama. Za pripremu, organizaciju i provedbu smjernica Kongresa u Crkvi je nadležan Papinski odbor za međunarodne euharistijske kongrese. Prvi euharistijski kongres održan je u lipnju 1881. u Lilleu, a prvi izvan Europe u svibnju 1893. u Jeruzalemu, kao 8. po redu.

Kardinal Erdö: Crkva u Mađarskoj duhovno se pripremala za Kongres

U nedavnom razgovoru za talijanski Settimana News, koji je prenijela i IKA, budimpeštanski kardinal Peter Erdö opisao je 52. Međunarodni euharistijski kongres kao “znak nade nakon dugotrajne izolacije, straha i odricanja uslijed pandemije”. Kako je rekao kardinal Erdö, Katolička Crkva u Mađarskoj se već duže vrijeme intenzivno priprema za Kongres koji je bio planiran prošle godine, ali je zbog jačanja pandemije koronavirusa odgođen za rujan ove godine.

Kardinal Peter Erdö

Izrazio je nadu da će taj “Međunarodni kongres pridonijeti pomirenju i u našem društvu i u Europi, kojoj je toliko potrebna nada. Plan nije prirediti velebnu manifestaciju, nego otvoriti srce svima. Pripreme su usmjerene na jačanje dijaloga u društvu: dijaloga s ljudima u potrebi uključivanjem različitih Caritasovih institucija, dijaloga sa znanošću na međunarodnoj konferenciji ‘Vjera, znanost i društvo’ te dijaloga s kulturnim sektorom, među ostalim kroz izložbe sakralne umjetnosti.

Međunarodni euharistijski kongresi, koji se održavaju još od 1881. godine, jedan su od dragocjenih oblika obnove života Crkve, oslonjenog na euharistijsko otajstvo i euharistijsku duhovnost, kao izvore života u Kristu.

Takvi su kongresi, uz one nacionalne, pokrajinske i biskupijske, milosna prigoda za očitovanja Crkve i njezinoga poslanja u svijetu, kako bi se jasnije prepoznala sakramentalni temelj i narav Crkve. Ovim kongresom, koji se od 5. do 12. rujna održava u Budimpešti, Katolička Crkva želi promicati i produbljivati razumijevanje i čašćenje sakramenta euharistije u mjesnoj i sveopćoj Crkvi.

Središnji događaj Kongresa bit će misa na Trgu heroja Budimpešte koju će 12. rujna predvoditi papa Franjo.

Trag bl. Stepinca u povijesti euharistijskih kongresa

U homiliji nakon molitve Jutarnje 10. rujna, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić podsjetio je da je na euharistijskom kongresu u Budimpešti 1938. godine sudjelovao i tadašnji zagrebački nadbiskup, danas blaženi mučenik Alojzije Stepinac.

Kardinal Bozanić u Budimpešti / Foto: Youtube

Stepinčeve relikvije su, uz one sv. Marka Križevčanina, bl. Drinskih mučenica i bl. Miroslava Bulešića, postavljene na Misijskom križu uz glavni molitveni prostor.

“Suočen s opasnošću rata koji se pripremao, podsjećao je da mi vjernici ‘u tim strašnim danima, što ih proživljuje ljudski rod, vjerujemo čvrsto, što više, čvršće nego ikada, da postoji jedna svemoguća ljubav, koja je u stanju povezati sve narode u jednu sretnu veliku obitelj. To je ljubav Krista Boga u Presvetoj Euharistiji. Ta vjera u svemoguću ljubav okupila nas je ovdje sa svih strana svijeta… Sveta Euharistija zlatni je vez ljubavi, koji veže čovjeka s Bogom. Ona je zlatni vez, koji veže pojedince, koji veže pojedine obitelji, pojedine narode i države… Mi katolici u to vjerujemo. Mi vjerujemo, i zato ponavljamo s punim uvjerenjem riječi svetoga Ivana Apostola: ‘Nos credidimus caritati, quam Deus habet in nobis.’ ‘Mi vjerujemo ljubavi, koju Bog ima prema nama.'” (A. STEPINAC, Homilija na Euharistijskom kongresu u Budimpešti, 27. svibnja 1938.)

Pratimo molitvom ovo veliko djelo Crkve koje se sada odvija u Budimpešti, da u svemu svijetu poraste ljubav prema Isusu u euharistiji!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja