Budi dio naše mreže

Školske sestre franjevke Krista Kralja slave XVI. redoviti vrhovni kapitul u Asizu u crkvi Svete Marije Anđeoske od 2. do 26. srpnja pod geslom „Osluškujući Duha svetoga hodimo zajedno u novosti života“.

/ lm/IKA

Sjedište Kapitula, duhovni centar „Barbara Micarelli“ sestara franjevki misionarki Djeteta Isusa, u poslijepodnevnim je satima u nedjelju 2. lipnja oživjelo kao susretište Školskih sestara, trideset i tri, koje su se sabrale sa svih strana Družbe kao predstavnice provincija: Mariborske, Splitske, Lemontske, Mostarske, Argentinsko-urugvajske, Bosansko-hrvatske, Paragvajske te Rimske regije. U radu Kapitula sudjeluju i sestre iz Misije u DR Kongu.

Prvi radni dan Kapitula, u ponedjeljak 3. srpnja, započeo je euharistijom, koju je u pokrajnjoj porcijunkulskoj kapelici sv. Klare predslavio nadbiskup Pesara u miru Piero Coccia. U propovijedi je biskup zahvalio što u zajedništvu sa sestrama može slaviti euharistiju u mjestu značajnom za franjevačku duhovnost. Nadovezujući se na temu Kapitula, istaknuo je da je „osluškivati Duha nužnost koja obilježava život svakoga vjernika. Tim više, svjetlo Duha mora osvjetljavati put redovničke Družbe koja je pozvana utjeloviti, prema vlastitoj karizmi, otajstvo uskrsloga Krista u povijesti čovječanstva.“

Povezujući liturgijska čitanja dana blagdana sv. Tome apostola, rekao je kako se Uskrsli i nama „ukazuje, objavljuje u molitvi, u riječi, u euharistiji (…) u svakodnevnom životu i također u iskustvu ovog XVI. redovitog vrhovnog kapitula. Na nama je da ga prepoznamo kroz inteligentno i mudro čitanje kako bismo prepoznali put koji nam pokazuje za budućnost“.

Pozdravima i poticajnim riječima XVI. redoviti vrhovni Kapitul otvorila je s. Klara Šimunović, vrhovna predstojnica. Kontekstualizirajući mjesto slavljenja Kapitula istaknula je da je posebna milost boraviti uz Porcijunkulu koju je Franjo volio „više od svih drugih mjesta na svijetu“ i u kojoj je doživio brojna duhovna iskustva. Po Svečevu primjeru potaknula je sestre na otvorenost i poslušnost poticajima Duha.

Implementirajući temu Kapitula pozvala je sestre na stalno osluškivanje kako bi „razumjele Božju volju, bile u skladu s njegovim planom“ koji nam „otkriva postupno, onoliko koliko smo sposobne razumjeti, nositi i ostvariti.“ Osvijestila je važnost zajedništva te pozvala sestre da hode zajedno „jer tako jedna drugoj možemo pomoći, olakšati put, proširiti vidike i biti uzajamni poticaj da ne sustanemo na putu“. Novost života kojoj kao Družba težimo, tražimo u Duhu Svetomu kojemu nam je u dubini duše pripremiti nastambu i trajno boravište (usp. NPr 22,27), izvijestile se Školske sestre franjevke Krista Kralja Provincije Presvetog Srca Isusova u Splitu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja