Budi dio naše mreže

Savezni sud u SAD-u podržao je zakon donesen u Alabami koji zabranjuje hormonske tretmane promjene spola za djecu mlađu od 18 godina.

/ mdj

Odluka suda stavlja Alabamu među 14 država sa zakonom koji zabranjuje tretmane promjene spola za djecu, javlja CNA.

Odluka, koju je donijelo tročlano sudsko vijeće 11. okruga, samo privremeno potvrđuje zabranu. Tužba protiv zakona o promjeni spola nastavit će se i pregledat će je cijeli 11. okružni sud, a suđenje je zakazano za 2. travnja 2024.

Tijek donošenja odluke

Zakon pod nazivom Vulnerable Child Compassion and Protection Act usvojilo je državno zakonodavno tijelo Alabame u travnju 2022. i njime se zabranjuju kirurški zahvati promjene spola, kao i hormonalnih tretmana maloljetnika. Zakon predviđa kazne do 10 godina zatvora za one koji provode postupke promjene spola djece.

Zakon također zabranjuje nastavnicima da uskraćuju informacije roditeljima čija se djeca bore sa željom promjene spola, jednako kao i onima koji su izrazili želju za promjenom spola.

Ubrzo nakon što je guvernerka Alabame Kay Ivey potpisala zabranu, nekoliko je roditelja tužilo državu u ime svoje transrodne djece.

Zakon također zabranjuje nastavnicima da uskraćuju informacije roditeljima čija se djeca bore sa željom promjene spola, jednako kao i onima koji su izrazili želju za promjenom spola.

Državni odvjetnik Alabame, Steve Marshall proslavio je odluku 11. okružnog suda u priopćenju za javnost u utorak, rekavši da je to “značajna pobjeda za našu zemlju, za djecu i za zdrav razum”.

“Jedanaesti okrug potvrdio je da država ima ovlasti zaštititi fizičku i psihičku dobrobit maloljetnika, čak i ako državni odvjetnik Sjedinjenih Država i radikalne interesne skupine to ne odobravaju”, dodao je Marshall. “Alabama ovu odgovornost shvaća ozbiljno zabranjujući liječnicima da maloljetnicima prepisuju postupke promjene spola koji imaju trajne i često nepovratne posljedice.”

Burne reakcije na odluku suda

U međuvremenu, organizacije koje se zalažu za transrodne operacije i tretmane u Alabami osudile su odluku 11. okružnog vijeća.

Nakon što je guvernerka Alabame Kay Ivey potpisala zabranu, nekoliko je roditelja tužilo državu u ime svoje transrodne djece.

Iako se odluka naziva “razočaravajućom”, zajednički stav Southern Poverty Law Centera, Nacionalnog centra za lezbijska prava, LGBTQ pravnih zagovornika i Human Rights Campaign je da “iako je ovo nazadno, uvjereni smo da je to samo privremeno.”

“Svaki federalni okružni sud koji je saslušao dokaze iznesene u ovim slučajevima došao je do istog zaključka: Ovi medicinski tretmani su sigurni, učinkoviti i spašavaju život nekim mladima i nema legitimnog razloga za njihovu zabranu,” izjavile su LGBTQ+ skupine. “Vjerujemo da će na kraju dana sudovi naše zemlje zaštititi ovu ranjivu mladež i blokirati ove štetne zakone, koji nemaju nikakvu drugu svrhu osim da spriječe roditelje da dobiju medicinsku skrb koja je njihovoj djeci potrebna.”

Zakoni diljem SAD-a

Trenutno u SAD-u postoji 14 država s aktivnim zabranama transrodnih tretmana za djecu. Osim toga, četiri države imaju zabrane koje će uskoro stupiti na snagu, a još tri imaju zabrane koje su trenutno blokirane.

Jedanaesti okrug potvrdio je da država ima ovlasti zaštititi fizičku i psihičku dobrobit maloljetnika, čak i ako državni odvjetnik Sjedinjenih Država i radikalne interesne skupine to ne odobravaju.

Države koje zabranjuju tretmane promjene spola kod djece su Alabama, Arizona, Florida, Iowa, Kentucky, Mississippi, Montana, Nebraska, Sjeverna Dakota, Oklahoma, Južna Dakota, Tennessee, Utah i Zapadna Virginija.

Dodatne zabrane su u Teksasu, Louisiani, Idahu i Missouriju, te bi trebale stupiti na snagu u narednim mjesecima.

Iako su u Arkansasu, Georgiji i Indiani doneseni zakoni koji zabranjuju transrodne tretmane nad djecom, savezni okružni suci ih nisu prihvatili.

Dok su predstavnici LGBTQ osoba izjavili kako je ova odluka nazadna i da je postupak promjene spola siguran, u nastavku možete pročitati članak koji osporava njihove tvrdnje.

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja