Budi dio naše mreže

Salzburški nadbiskup Lackner istaknuo je da će crkve, kao i proljetos u tijeku zatvaranja, ostati otvorene za osobne pobožnosti. Mise se mogu slaviti samo u najužem krugu predstavnika zajednice, a nastavlja se i pastoralna skrb za bolesnike i umiruće. "Kršćanska ljubav prema bližnjemu mora se iskazivati odgovornom zaštitom drugih kao i blizinom i pozornošću prema potrebitima", kazao je nadbiskup.

/ fe/IKA

Otkazani su i vjeronauk, krštenja, vjenčanja, javne pobožnosti, okupljanja molitvenih zajednica i slično. Predsjednik Austrijske biskupske konferencije salzburški nadbiskup Franz Lackner u razgovoru za agenciju Kathpress rekao je da je kancelar Sebastian Kurz prije objave strogoga lockdowna razgovarao s katoličkim biskupima i predstavnicima ostalih Crkava i vjerskih zajednica u zemlji i zahvalio im na spremnosti za suradnju. Kancelar je također istaknuo da se predbožićna i božićna slavlja mogu “spasiti” samo strogim novim mjerama.

Nadbiskup Lackner istaknuo je da će crkve, kao i proljetos u tijeku zatvaranja, ostati otvorene za osobne pobožnosti. Mise se mogu slaviti samo u najužem krugu predstavnika zajednice, a nastavlja se i pastoralna skrb za bolesnike i umiruće. Kršćanska ljubav prema bližnjemu mora se iskazivati odgovornom zaštitom drugih kao i blizinom i pozornošću prema potrebitima, istaknuo je nadbiskup.

I protestantski poglavari pozvali su na otkazivanje bogoslužja s obzirom na veliki broj novozaraženih, istaknuvši da to čine iz solidarnosti prema društvu u cjelini te da nove mjere ne smatraju napadom na vjersku slobodu.

Komentirajući zatvaranje škola, potpredsjednica Saveza katoličkih obitelji Astrid Ebenberger izrazila je žaljenja što će se cijela jedna generacija pretvoriti u “gubitnike koronavirusa” te istaknula nužnost da 7. prosinca nastava u školama postane prioritet. Poručila je također da se u sljedeća tri tjedna moraju iznaći strategije da se izbjegne neko novo zatvaranje škola – od vrtića do gimnazija.

Hrvati u Austriji moći će nedjeljom u 11 sati pratiti izravan prijenos mise na hrvatskom jeziku iz crkve Svetog Andrije u Salzburgu putem Facebook stranice tamošnje Hrvatske katoličke župe bl. Alojzija Stepinca.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja