Budi dio naše mreže

Od petka do nedjelje (25. do 27. kolovoza) održat će se jubilarno stoto hodočašće Gradišćanskih Hrvata u austrijsko nacionalno svetište Mariazell, najavio je u četvrtak 24. kolovoza Kathpress.

/ dp

Gradišćanski Hrvati prvi su put organizirano hodočastili u Mariazell 1923. i od tada se ondje redovito okupljaju svake godine.

Prvo hodočašće održano je od 4. do 6. rujna 1923. i od tada se redovito održava svake godine, uz samo nekoliko iznimaka tijekom Drugog svjetskog rata i pandemije koronavirusa.

Prošle je godine na hodočašću sudjelovalo više od tri tisuće gradišćanskih Hrvata. 

Kathpress prenosi priopćenje željezanske biskupije, koja najavljuje da će ove godine na hodočašću sudjelovati tisuće hodočasnika, među kojima će biti i šest biskupa.

Željezanski biskup Egidije Živković predvodit će jubilarno misno slavlje u bazilici u Mariazellu u subotu u 18.30 sati. Liturgijska slavlja u okviru hodočašća slavit će još pet biskupa, koji će na svojim materinskim jezicima propovijedati i uputiti pozdrave hodočasnicima.

Među njima će biti varaždinski biskup Bože Radoš, bratislavski pomoćni biskup Jozef Halko, predsjednik Mađarske biskupske konferencije jurski biskup András Veres, sambotelski biskup János Székely i biskup Graza Wilhelm Krautwaschl, koji će i predvoditi procesiju svjetla. Na misnim slavljima sudjelovat će i opat benediktinske opatije St. Lambrecht, kojoj pripada superiorat Mariazella, Benedikt Plank.

U nedjelju u 10 sati, na misi koju će predvoditi biskup Živković, propovijedat će varaždinski biskup Bože Radoš. Misu će uživo prenositi Hrvatska televizija.

Zbor “Pax et Bonum”, sastavljen od 130 pjevača, gradišćanskih Hrvata iz Austrije, Slovačke i Mađarske, koji je osnovao biskup Živković, pjevanjem će pratiti liturgijska slavlja u subotu i nedjelju.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja