Budi dio naše mreže

"Znate da je prema Mojsijevu zakonu za Židove svaka subota dan odmora. Ovo je dan kad se naš Gospodin odmara, zato je ovo Velika subota!", poručio je misionar u Ruandi, don Danko Litrić.

/ mk

Poruku don Danka Litrića donosimo u cijelosti:

“Dragi prijatelji misija, veselim se da vas sve mogu pozdraviti upravo pred najveći kršćanski blagdan Uskrs, na Veliku subotu. Koliko sam se veselio da vas mogu pozdraviti na Veliku Subotu, pred Uskrs, sad se nalazim u teškoći jer nemam ništa posebno reći što se dogodilo tog dana radi propisanog odmora.

Foto: Papinska misijska djela

Znate da je prema Mojsijevu zakonu za Židove svaka subota dan odmora. Ovo je dan kad se naš Gospodin odmara, zato je ovo Velika subota! Nakon strašne muke leži u grobu. On više ne trpi. ali Njegovi prijatelji trpe. Njegova Majka trpi, ali ne neutješno. Ona vjeruje da će On, kao što je rekao, pobijediti smrt i uskrsnuti. Isto tako Marija Magdalena, i druga Marija te druge dobre žene jako pate jer je njihova Ljubav u grobu. Sve s nadom očekuju dan Njegove pobjede, kad će Njegovi neprijatelji pasti u strahu. Pripremaju dragocjenu pomast da mu pomažu izranjeno i iznakaženo tijelo. Njegovi učenici su se razbježali, svaki u svoju rupu. Kao miševi kad se osjete ugroženi, u strahu da i njih ne uhvate pa muče i ubiju kao što su to učinili njihovom Učitelju. U sva četiri Evanđelja ne nalazimo ništa posebno da se na tu Veliku subotu nešto dogodilo, to je dan odmora. Kao što je napisao Luka evanđelist za žene koje su ljubile Isusa i žalovale: “U subotu se nisu micale prema propisu (Zakona).”

Foto: Papinska misijska djela

Želim Vam ispričati što se ovdje čini na Veliku subotu. Znam da kod nas u hrvatskom narodu sigurno ima raznih posebnih običaja, ali u Runadi je malo drugačije. Ovdje na Veliku subotu, čisti se sve u crkvi i oko crkve. To je počelo još puno prije, za vrijeme korizme – to je bilo čišćenje materijalno i duhovno u sakramentu pomirenja. Tu su bile pripreme katekumena s posebnim poukama o krštenju koje će primiti, i o sv. pričesti kad će prvi put u životu primiti Živog Isusa u Euharistiji. Pripremaju se i sami obredi da se sve može dostojno izvršiti.

Foto: Papinska misijska djela

Na samu Veliku subotu traže se i drva s kojima će moći zapaliti uskrsni oganj te uskrsne svijeće koji predstavljaju Uskrslog Gospodina. Nakon tih tihih radova preko cijelog dana, nastaje velika radost kad navečer puno vjernika ispuni crkve i zaori se: USKRSNU ISUS, DOISTA USKRSNU! ALELUJA! Velika radost svih vjernika, a posebno novokrštenika, kad ustaju na novi život! Nakon svećane svete uskrsne mise svi se radosno sa svijećama vraćaju u tami noći svojim kućama.

Velika subota je dan pripreme na Uskrs, najveći dan u povijesti – dan pobjede nad smrću!

Dragi prijatelji misija, uz puno pozdrava iz Ruande na Veliku subotu 2024. godine, zajedno sa siromašnom djecom koju vi pomažete da mogu ići u školu, sa bolesnicima i siromasima koji će po vašoj dobroti imati malo bolje hrane na Uskrs,  želim vam svima SRETAN USKRS!”

Don Danko Litrić, misionar u Ruandi od 1981.

Posjetite stranicu www.misije.hr i pratite aktivnosti Papinskih misijskih djela u RH na društvenim mrežama: www.facebook.com/missioHR i www.instagram.com/misije.hr.

Za sve dodatne informacije slobodno se javite na telefon: 01/ 56 35 055 ili e-adresu: missio.croatia@misije.hr

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja