Budi dio naše mreže

Vojska redovnica odlučila je djelovati i njegovati bolesnike u ovom vremenom pandemije koronavirusa i na taj način zapravo i dovoditi u opasnost svoj život.

/ mp

Iako su mnogima nevidljive, a uvijek diskretne, vojska redovnica uključena je u borbu protiv koronavirusa. Bez obzira na to jesu li stručne njegovateljice ili klauzurne časne sestre ili pomažu obiteljima pogođenima ovom bolešću oboružane su snažnim oružjem – molitvom i ljubavlju.

Kako donosi Vatican News, stotine ženskih kongregacija u cijelom svijetu odgovorile su na krizu. Redovnice rade u beskrajnim bolničkim smjenama brinući oko bolesnika misleći pritom na molitvu s njima i pružajući im potrebne informacije.

U Italiji gdje je središte pandemije koronavirus, djeluju redovnice Družbe kćeri sv. Kamila, čija je karizma njegovanje starijih i bolesnih, a djeluju od samog početka pandemije. Kamilijanke vode pet važnih talijanskih bolnica: u Rimu, Trentu, Trevisu, Brescii i Cremoni.

Spremne dati svoj život za druge

U razgovoru za Radio Vatikan ravnateljica bolnice sv. Kamila u Treviu sestra Lancy Ezhupara je istaknula: “U svim strukturama njegovateljice nesebično riskiraju svoje živote.”

Kako je istaknula, sestre nisu u strahu već upravo suprotno.

“Četvrti zavjet Družbe kćeri sv. Kamila je, uz postojećih tri: siromaštvo, poslušnost i čistoću, služenje bolesnima uz cijenu naših života.”

Sestra Lancy objasnila je kako se u bolnici u Trevisu nalazi stotine oboljelih pacijenata od koronavirusa te je nadodala kako je najveća poteškoća nedostatak opreme.

Budući da su redovnice, čija je misija da djeluju kao njegovateljice u Isusovoj službi, i članice Družbe kćeri sv. Kamila svoju utjehu i hrabrost pronalaze u tome što se nalaze u blizini onih koji pate.

“Njihovo potpuno predanje je dirljivo. Svjesne su da mogu umrijeti, ali molitva i zagovor sv. Kamilu daje svima nama snagu”, poručila je.

Molitva – snažno oružje

Dok brojne redovnice rade na bolničkim odjelima, tisuće drugih redovnica diljem Italije mole se kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Neke koriste tijekom krunice i megafone koje su postavile na balkone svojih samostana, neke su savladale i rad na društvenim mrežama kako bi prenosile molitve, a neke pak mole zatvorene u klauzurnim samostanima.

U Bergamu, u gradu pogođenom pandemijom, nalazi se benediktinski samostan svete Grate. Govoreći za Radio Vatikan poglavarica sestra Maria Tereza objasnila je kako čak i u klauzuri “imaju interent i televiziju te su svjesne boli svijeta.”

U ovo vrijeme žalosti, naglasila je kako su klauzurne redovnice intenzivirale svoju molitvu: “Uistinu, uključeni smo u maraton molitvi.”

Sestra Maria Tereza rekla je da ona i njezine sestre zaprimaju puno zamolbi za molitvu iz cijelog svijeta “i sa zadovoljstvom smo se oboružale s krunicama”.

Osim u molitvi, kako je napomenula, nalaze se u zajedništvu s onima koji pate.

“Sve su redovnice u kontaktu s bolničkim osobljem, od kojih se neki nalaze u stanju pred potpunim kolapsom uslijed brojnih tragedija.”

Poručuje svoju nadu u uspjeh nad borbom s koronavirusom.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja