Budi dio naše mreže

17. lipnja, u dobi od 104 godine, José Lourenço da Silva primio je sakramente kršćanske inicijacije — krštenje, pričest i potvrdu.

/ mdj

José Lourenço da Silva kršten je uvjetno, budući da nije bilo jasno je li već prije primio valjano krštenje, javlja Aleteia.

Obred kršćanske inicijacije slavljen je u kapeli sv. Jude Tadeja u Alto Piquiri, u Brazilu, a predvodio ga je vlč. Antonio Murilo Macedo da Luz, pastoralni suradnik Biskupijskog svetišta svetog Josipa.

Značajnom danu u životu stogodišnjaka tjednima ranije prethodio je posjet Sidônije dos Santos, koja radi u pastoralnoj skrbi za starije osobe. Kad ga je upitala je li kršten, rekao joj je da je “kršten kod kuće, nikad u crkvi” jer mjesna crkva tada “nije postojala”. Dodao je da je želio primati sakramente u crkvi, a posebno “primiti hostiju”.

Odmah su poduzete potrebne pripreme za primanje kateheze. Bila je to jednomjesečna intenzivna priprema kako bi dobro upoznao značenje i nadasve neprocjenjivu vrijednost svakog sakramenta.

Nakon završetka obreda, Jose je osjećao veliku radost. “Tijelo mi je bilo teško, sada je lagano. Prije sam ležao u krevetu i sanjao sam loše stvari. Nakon krštenja više ne. Mnogo sam napredovao”, dodao je. 

Foto: Facebook / José Lourenço da Silva

Važno je napomenuti da su postojale razborite sumnje o valjanosti krštenja za koje kaže da ga je primio kod kuće, jer nije bilo pouzdanih zapisa koji bi to adekvatno potvrdili. U tom slučaju Crkva može osobu krstiti samo “uvjetno”, jer se valjano krštenje ne može ponoviti. To znači da ako José već nije valjano kršten, on to sada postaje; a ako je već bio, to izvorno krštenje ostaje savršeno valjano, a ponovljeni obred nema učinka.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja