Budi dio naše mreže

Nekoliko tisuća vjernika pridružilo se u subotu dominikanskim svećenicima i sestrama na molitvi krunice u Washingtonu.

/ mdj

Nekoliko tisuća katolika pridružilo se u subotu dominikanskim svećenicima i sestrama na cjelodnevnom događaju u Washingtonu, D.C., usredotočenom na molitvu i razmatranje krunice kako bi se zaključila devetomjesečna devetnica krunice, prenosi CNA.

Hodočašće dominikanske krunice 30. rujna, koje je održano u bazilici Nacionalnog svetišta Bezgrešnog Začeća, uključivalo je predavanja dominikanskih svećenika, klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu, ispovijed i misu bdijenja. Hodočašće je održano dan prije početka listopada, mjeseca krunice.

“Smatram da je to vrlo duhovno obogaćujuće”, rekla je za CNA Jane Degnan, koja je doputovala iz Narragansetta, Rhode Island, kako bi sudjelovala u hodočašću.

“Atmosfera ovdje u bazilici stvarno nam pomaže da više cijenimo pobožnost BDM te još više rastem u našoj pobožnosti prema Blaženoj Majci i krunici, koja obogaćuje naš odnos s Gospodinom.”, rekla je Degnan, koja je dodala da njezina privrženost dominikancima proizlazi iz činjenice da ima ujaka dominikanca i rođakinju dominikanku.

Događaj je započeo govorom o. Gregoryja Pinea, dominikanskog svećenika, o Djevici Mariji, nakon čega je uslijedilo izlaganje i klanjanje Presvetome u gornjoj crkvi, dok su u donjoj crkvi svećenici cijelo vrijeme bili na raspolaganju za sakrament ispovijedi. Gotovo 20 svećenika ispovijedalo je tijekom kasnog jutra i ranog poslijepodneva.

Klanjanje je završilo blagoslovom, nakon čega je uslijedio još jedan govor iz Pine, ovaj usredotočen na krunicu.

“Krunica nam predstavlja neku vrstu kontemplativnog uranjanja u otajstva Isusova života u jedinstvu s Marijom”, rekao je Pine tijekom svog govora.

Pine je objasnio kako su “svi kršćani pozvani na kontemplaciju”. Rekao je da su naša iskustva u sadašnjosti namijenjena prenošenju u sljedeći život, gdje “ne bismo mogli ni zamisliti da skrenemo pogled” s Boga: “Nebo je kontemplativno.”

“Upravo ste u tu svrhu kršteni, potvrđeni i opunomoćeni za život u ovom modernom svijetu”, rekao je Pine.

Umjesto da se vežemo za materijalne želje, krunica “pokreće naše umove i srca” i vezuje nas za nešto “što nas može uistinu zadovoljiti”, nastavio je Pine. “Ne možemo se oslanjati na ništa manje”, rekao je, dodajući da “ bez Krista, ne možemo učiniti ništa.”

Nakon Pineovog drugog govora, dominikanci su pedmolili molitvu krunice zajedno s hodočasnicima. Uslijedio je kratki govor o krunici od strane oca Lawrencea Lewa, još jednog dominikanskog svećenika. Hodočašće je završilo misom bdijenjem.

Otac John Paul Kern, izvršni direktor Zaklade dominikanske braće, rekao je za CNA da je hodočašće dobar način da se uvede u mjesec krunice. Rekao je da su “ljudi bili vrlo uzbuđeni” zbog sudjelovanja u hodočašću i dodao da ono služi kao dio dominikanske “baštine o važnosti krunice”, što je važan dio poslanja reda više od 500 godina.

Kern, koji je rekao da je “vrlo zadovoljan odazivom” na hodočašće, osvrnuo se na “snažan” prikaz u bazilici događaja Pedesetnice, koji prikazuje Blaženu Majku s apostolima kada je Krist u njih udahnuo Duha Svetoga. Kazao je kako smo moleći svetu krunicu „poput apostola okupljeni s Gospom“.

Prije hodočašća, sudionici su bili potaknuti da sudjeluju u devetomjesečnoj devetnici, koja je uključivala molitvu krunice tridesetog u mjesecu i recitiranje devetnice, koja moli Boga da „izlije Duha Svetoga na nas dok mi razmišljaj o Kristovim otajstvima sadržanim u presvetoj krunici.”

Kern je rekao da su dominikanci poslali poštom oko 500.000 molitvenih karata za devetnicu entitetima i oko 100.000 na zahtjev župa i pojedinaca. Rekao je da procjenjuje da je bilo najmanje 100.000 sudionika mjesečne devetnice.

Jedan sudionik, Kyle Grimes, rekao je za CNA da je devetomjesečna devetnica koja je prethodila hodočašću bila dobar podsjetnik koji je pomogao u pripremi za hodočašće. Dodao je kako mu je drago što su dominikanci održali ovakav događaj.

“Teško je pronaći puno ovakvih događaja, posebno onih koji su samo dominikanske prirode”, rekao je Grimes, koji je na hodočašće doputovao iz Baltimorea.

Hodočašće dominikanske krunice bilo je prvo događanje te vrste koje su dominikanci održali u bazilici, no organizatori ga namjeravaju učiniti godišnjim.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja