Budi dio naše mreže

U potrazi za načinom pružanja duhovne i fizičke skrbi za oboljele od koronavirusa, na Uskrs je skupina talijanskih liječnika dobila dozvolu mjesnoga biskupa podijeliti pričest zaraženima, objavila je agencija Catholic news service.

/ hjb

Prema članku koji je dnevni list Talijanske biskupske konferencije L’Avvenire objavio 15. travnja, šestorica liječnika koji su brinuli o koronavirusnim bolesnicima u bolnici u Pratu, najprije su ideju predstavili bolničkom kapelanu, a potom su dobili i dopuštenje biskupa Giovannija Nerbinija.

Biskup Nerbini imenovao je šestoricu liječnika izvanrednim euharistijskim ministrantima, omogućujući im da na Uskrs pričest podijele za više od stotinu pacijenata.

“Plakao sam s pacijentima. Bolnice su mjesto skrbi, ali ne možemo razmišljati o odvajanju tijela od duha”, rekao je za L’Avvenire Filippo Risaliti, jedan od liječnika koji su dijelili euharistiju i dodao: “Shvatio sam da je u borbi protiv koronavirusa naš napor previše fokusiran na borbu protiv tjelesne bolesti pacijenata. Mi smo jedini koji to možemo učiniti, jer samo mi možemo ući u te prostorije.”

Odjeven u zaštitnu opremu, bolnički kapelan o. Carlo Bergamaschi pratio je liječnike koji su dijelili pričest. Svećenik je nosio ciborij ispunjen posvećenim hostijama, odvojenima vatom kako bi se izbjegla kontaminacija. Pacijentima koji su na respiratorima i ne mogu fizički primiti euharistiju, liječnici su pokraj kreveta čitali molitve.

Drugi liječnik, Lorenzo Guarducci, rekao je da je za njih dijeljenje pričesti pomogla iscijeljenju “dvostrukog razdvajanja” jer je, kako je rekao, “jedna od tragičnih posljedica ove pandemije izolacija i bolesnih i zdravstvenih radnika od svih”.

Mnogi liječnici koji se brinu o zaraženima virusom nisu se mogli vratiti svojim kućama, kako bi spriječili zarazu svojih najmilijih. Guarducci je rekao da svoju ženu i djecu nije vidio više od mjesec dana. “Za mene je davanje pričest bolesnima bio način da ispunim ovu prazninu; ova mi je gesta omogućila da se preko Gospodina ponovno ujedinim sa svojima najdražima”, rekao je za L’Avvenire i zaključio: “Bilo je to jedno od najljepših iskustava koje sam u životu proživio kao čovjek, kao kršćanin i kao liječnik.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja