Budi dio naše mreže

Brat Alois, prior ekumenske zajednice u Taizé-u, krajem godine odlazi s te dužnosti a naslijedit će ga brat Matthew, objavila je Zajednica na svojim internetskim stranicama.

/ hjb

“Sukladno pravilu Taizéa, prema kojemu prior određuje koji će brat osigurati kontinuitet, brat Alois ove će godine, nakon dogovora sa svom braćom, svoju dužnost predati bratu Matthewu”, priopćila je Zajednica.

Smjena na čelu zajednice službeno će se obaviti na prvu nedjelju Došašća.

Brat Alois u priopćenju objašnjava: “Osamnaest godina nakon što sam naslijedio brata Rogera, a s obzirom da su se svijet i Crkva toliko promijenili u posljednja dva desetljeća, osjećam da je došlo vrijeme da moju odgovornost preuzme brat koji je u zajednicu ušao nakon mene.

U obiteljskom shvaćanju našeg života u zajednici služba priora nema unaprijed utvrđenu dobnu ni vremensku granicu.

Ali rekao sam sebi: na meni je da predam ovu službu dok mogu odvojiti vrijeme i pripremiti ovaj prijelaz bez ikakvih ograničenja. Tijekom posljednje dvije godine konzultirao sam svu svoju braću, molili smo i promišljali te sam za novog priora izabrao brata Matthewa. Potpuno sam uvjeren da će on osigurati kontinuitet i poduzeti prave korake kako bi potaknuo našu zajednicu da bude, prema nadahnuću našeg utemeljitelja, ‘mala parabola zajedništva'”, zaključuje brat Alois.

Brat Alois / Foto: KNA

Brat Alois postao je prior 2005., nakon što je psihički bolesna žena u crkvi u Taizéu smrtno ranila njegova prethodnika, brata Rogera Schutza, Švicarca koji je 1949. osnovao zajednicu.

Brat Alois Löser rođen je 1954. u Ehingenu am Ries, u Njemačkoj. Katolik je, a u zajednicu je stupio 1. studenoga 1974. Novi prior, brat Matthew (Andrew Thorpe) je anglikanac, rođen 1965. u Pudsey u Velikoj Britaniji. Zajednici je pristupio 10. studenoga 1986. godine.

Podsjetimo, Taizé je važno mjesto ekumenskog okupljanja, posebice mladih. To mjesto u Burgundiji, u Francuskoj, već je desetljećima stjecište tisuća mladih iz cijeloga svijeta. Zajednica iz Taizéa danas broji oko 100 članova iz tridesetak zemalja i različitih kršćanskih zajednica.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja