Budi dio naše mreže

"Sveta Zemlja ima univerzalnu ulogu. Jeruzalem je srce kršćanstva, ali to je sveti grad i drugih monoteističkih religija. Pogled svih vjernika je usmjeren prema Jeruzalemu. Stoga ćemo kao redovnici Kustodije u Svetoj Zemlji učiniti sve kako bismo osigurali da svatko može ostvariti 'hodočašće života'."

/ Tihana Semijalac

Fra Sergio Galdi D’Aragona, generalni povjerenik Svete Zemlje za Italiju, komentirao je za Vatican News što bi se nakon pandemije moglo promijeniti vezano uz hodočašća svetim mjestima Isusova života.

Hodočašća u Svetu Zemlju nakon pandemije više neće biti ista. Stroga pravila društvenog udaljavanja, zabrane okupljanja i preporuke o održavanju higijene na javnim mjestima, nameću drastično i brzo preispitivanje primanja hodočasnika od kojih su mnogi trenutno u karanteni.

Budućnost je u malim grupama

U skoroj budućnosti, velike mase i proslave prepune ljudi ustupit će mjesto malim skupinama hodočasnika koje se neće susretati između sebe. “Morat ćemo preispitati prostore unutar naših svetih mjesta na potpuno nov način”, potvrđuje fra Sergio Galdi D’Aragona, generalni povjerenik Svete Zemlje. “Imamo bazilike i svetišta dovoljnih kapaciteta koji će nam omogućiti da ugostimo i grupe od sedamdeset ljudi.” Riječi fra Galdija D’Aragonu upućuju na Nazaret, Getsemanski vrt i brdo Tabor koji su sve do prije nekoliko mjeseci bili prepuni hodočasnika: “Jasno je da ćemo sada svi morati osmisliti drukčiji stil života čak i na putovanjima, barem dok se ne nađe cjepivo.”

Veze će se također mijenjati

Čak ni veze između Svete Zemlje i ostatka svijeta neće više biti iste. Za kretanje malih grupa, koje će nužno postati i brojnije, i letovi će morati biti brojniji, držeći visok stupanj sigurnosti. To nije mala poteškoća i toga je fra Galdi d’Aragona prilično svjestan te jasno daje do znanja da će svi biti pozvani na odgovorno ponašanje: “Sveta Zemlja ima univerzalnu ulogu. Jeruzalem je srce kršćanstva, ali to je sveti grad i drugih monoteističkih religija. Pogled svih vjernika je usmjeren prema Jeruzalemu. Stoga ćemo kao redovnici Kustodije u Svetoj Zemlji učiniti sve kako bismo osigurali da svatko može ostvariti ‘hodočašće života’.”

2019. porast broja hodočasnika

Neočekivana i razorna pandemija zaustavila je trend rasta broja hodočasnika. 2019. godine, prema podacima koje bilježi Christian information center, u Svetoj Zemlji bilo je 630.000 kršćanskih hodočasnika. “Imali smo – sa žaljenjem ističe fra Galdi D’Aragona – rezervacije do Božića ove godine, ali virus je sve blokirao. Sada nam preostaje samo početi ispočetka.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja