Budi dio naše mreže

Luca Casarini, sudionik svjetske Sinode o sinodalnosti u Vatikanu kojeg je imenovao Papa, ponovno je otkrio kršćansku vjeru kroz svoj rad s migrantima. U mladosti se distancirao od Crkve, ali je svojim društvenim angažmanom ponovno uspostavio kontakt sa svećenicima, rekao je spasilac s mora i bivši ljevičarski radikal u intervjuu za talijanski list Avvenire u srijedu 5. listopada.

/ mp

Kroz rad s izbjeglicama i prijateljstvo s papom Franjom ponovno je pronašao „pristup otvorenoj Crkvi“. Casarini već pet godina radi za talijansku nevladinu organizaciju „Mediterranea Saving Humans“ čija je misija spašavanje izbjeglica u nevolji na Mediteranu. Prema izvješćima talijanskih medija, bio je aktivan na skvoterskoj sceni 1990-ih te je bio uključen u nasilne demonstracije kao vođa antiglobalističkog pokreta „Tute Bianche“.

Papinu odluku da ga imenuje za sudionika sinode Casarini vidi kao „veliki dar“. Ali sebe vidi samo kao marginalnu figuru u crkvenom kontekstu, rekao je 56-godišnji Talijan. Unatoč tome, aktivist svoje sudjelovanje na svjetskoj Sinodi vidi kao službu: „Želim biti glas onih koji prelaze Mediteran i koje vlasti, vlade i javno mnijenje smatraju neprijateljima samo zato što su rođeni na drugom dijelu svijeta“, rekao je Casarini.

Papa Franjo je u srpnju stavio Casarinija na popis „posebnih delegata“ koji će sudjelovati na svjetskoj sinodi u Vatikanu s pravom riječi, ali bez prava glasa. Više od 450 sudionika Sinode započelo je s radom u srijedu. Crkveno okupljanje dio je globalnog sinodalnog procesa koji je Franjo pokrenuo 2021. godine. Sinoda se sastaje do kraja listopada te se na drugi sastanak okuplja ponovno u Vatikanu sljedeće godine, izvijestio je katholisch.de.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja