Budi dio naše mreže

"Ja sam ponosna malteška demokršćanka. Ja sam također bez stida pro-life političarka. Govorim za nerođene, a govorim i za djecu, koja bježe od beznađa, rata i gladi. Ona ne zaslužuju ništa manje samo zato što su rođeni negdje drugdje", rekla je Roberta Metsola, nova predsjednica Europskog parlamenta u jednom intervjuu. Donosimo neke zanimljivosti o ovoj Maltežanki u nastavku teksta.

/ Dario Zürchauer

Predsjednik Europskog parlamenta bira se na mandat od dvije i pol godine koji se može obnoviti, što je polovica trajanja saziva Parlamenta. Predsjednik upravlja aktivnostima Parlamenta i predsjeda plenarnim sjednicama Parlamenta. Predstavlja Europski parlament na međunarodnoj razini i u odnosima s drugim institucijama EU-a. Prije svakog sastanka Europskog vijeća predsjednik Europskog vijeća obraća se čelnicima i čelnicama EU-a kako bi iznio stajalište Parlamenta i bojazni u vezi s točkama dnevnog reda i drugim temama.

Djevojka s Mediterana

Roberta je rođena 18. siječnja 1979. Kći Rite i Geoffreyja, najstarija od troje djece. Odrasla je u primorskom gradu Gżira na Malti, piše na mrežnoj stranici robertamtsola.eu

Roberta pripisuje referendum o pristupanju Malte Europskoj uniji kao katalizator njezina aktivizma. Godine 2002. je imenovana glavnom tajnicom u organizaciji European Democrat Student, a tu je ulogu imala dok je čitala na kolegiju doktora prava na Sveučilištu Malta. Diplomirala je 2003., iste godine kada je Malta odlučila pristupiti Europskoj uniji.

Uvijek sam se zalagala za politiku umjerenosti nad ekstremizmom, za politiku utemeljenu na istini, pravdi i ispravnosti, politiku utemeljenu na činjenicama, a ne politiku identiteta.

Roberta je nastavila studij europskog prava na Europskom koledžu u Brugesu. To je bilo povezano s velikom prekretnicom u njezinoj političkoj karijeri – njezinom prvom izbornom kampanjom. U dobi od 25 godina, dok je još studirala, Roberta se natjecala na prvim izborima za Europski parlament na Malti, ali tada nije izabrana.

Njezina obitelj

Roberta se udala za Ukka Metsolu, Finca, 1. listopada 2005. Roditelji su četiri dječaka: Luce, Aleca, Marca i Kristiana.

Majka sam četiri dječaka – najstariji je sada tinejdžer, najmlađi ima četiri.

Unatoč svim napretcima u skrbi o djeci i fleksibilnom radu, istina je da moj suprug i ja ne bismo mogli podići obitelj i ostvariti karijeru bez pomoći koju imamo – i odlučna sam učiniti sve što mogu u vremenu koje imam u politici kako bih olakšala drugim roditeljima.

Europa je bitna. Naša liberalna demokracija, utemeljena na vrijednostima i vladavini prava, važna je – ne samo svim našim građanima nego i milijunima ljudi diljem svijeta koji od nas traže nadu.

Oduvijek je smatrala da Malta treba biti članica Europske unije. Prethodno je radila za Stalno predstavništvo Malte pri Europskoj uniji. Nakon toga radila je za Visokog predstavnika Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

Prva potpredsjednica Europskog parlamenta

Roberta Metsola je 12. studenoga 2020. izabrana za prvu potpredsjednicu Europskog parlamenta.

Iznimna je čast što sam izabrana za prvu potpredsjednicu. Nastavit ću biti snažan glas za europske građane i Maltu te nastaviti raditi na izgradnji mostova preko političke podjele.

Zastupnica u Europskom parlamentu Roberta Metsola rekla je da je djeci bez pratnje koja bježe od rata i gladi potrebno skrbništvo, a ne zatvorski čuvari.

“Ja sam ponosna malteška demokršćanka. Ja sam također bez stida pro-life političarka. Govorim za nerođene, a govorim i za djecu, koja bježe od beznađa, rata i gladi u Siriji. Ne zaslužuju ništa manje samo zato što su rođeni negdje drugdje”, rekla je europarlamentarka Metsola, piše na mrežnoj stranici Independent.com

To je iznijela tijekom govora na plenarnoj sjednici Parlamenta u Bruxellesu s naglaskom na zaštitu djece migranata bez pratnje. “Djeci bez pratnje trebaju igraonice, a ne bodljikava žica, trebaju službenici za zaštitu dječjih prava, poštovanje, knjige i pristup obrazovanju”, rekla je Roberta Metsola.

Govoreći u ime EPP-skupine, u kojoj je koordinatorica unutar Odbora za pravosuđe i unutarnje poslove, Roberta Metsola je ponovila da, iako sve potrebne procedure moraju biti na snazi ​​i sve rupe zatvorene, države članice Europske unije imaju zakonsku obvezu zaštititi djecu.

Roberta Metsola suočila se s kritikom stranih novinara o svojim stavovima o pobačaju tijekom svoje prve tiskovne konferencije kao predsjednice Europskog parlamenta.

“Moj je stav stav Europskog parlamenta – njegov je stav bio nedvosmislen. Poziva se da se ta prava zaštite”, inzistirala je kada je bila pozvana na svoj stav.

Metsoline sklonosti glasanju protiv pobačaja postale su ključna točka pitanja tijekom njezine kandidature. Mogućnost predsjednice Europskog parlamenta koja je “protiv pobačaja” zaokupila je neke krugove u francuskom tisku, posebno gdje je čak i francuski predsjednik Emanuel Macron upitan za mišljenje o Metsolinim predstojećim izborima.

Macron želi ugraditi ‘pravo na pobačaj’ u Europsku povelju o temeljnim pravima

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je u srijedu da se pobačaj doda u Povelju EU o temeljnim pravima. Obraćajući se članovima Europskog parlamenta u Strasbourgu, u istočnoj Francuskoj, 19. siječnja, Macron je rekao da Povelju o pravima, ratificiranu 2000. godine, treba revidirati, piše CNA.

“Dvadeset godina nakon proglašenja naše Povelje o temeljnim pravima, koja je posebno zajamčila ukidanje smrtne kazne u cijeloj Uniji, nadam se da možemo ažurirati ovu povelju, posebno da bude eksplicitnija o zaštiti okoliša ili priznavanju prava na pobačaj”, rekao je.

Dodao je: “Otvorimo ovu raspravu slobodno s našim sugrađanima velike europske savjesti kako bismo dali novi život našem skupu prava koji kuje ovu Europu snažnu u svojim vrijednostima, jedinu budućnost našeg zajedničkog političkog projekta.”

Francuski informativni kanal BFM TV izvijestio je da su zastupnici pozdravili Macronovo spominjanje pobačaja.

Macronov apel za uvrštavanje “prava na pobačaj” u Europsku povelju o temeljnim ljudskim pravima uslijedio je dan nakon izbora Metsole, inače prolife političarke.

Njegov apel uslijedio je dan nakon što je zakonodavno tijelo Europske unije za novog predsjednika izabralo maltešku političarku Robertu Metsolu koja se zalaže za život. Metsola nasljeđuje Davida Sassolija, koji je preminuo 11. siječnja u 65. godini života. Njezin izbor pozdravili su i biskupi EU-a i čelnici malteške crkve. No Metsola – sa 43 godine, najmlađa predsjednica Europskog parlamenta ikad – rekla je za Euronews nakon svog izbora da će poštovati stav većine skupštine u korist pobačaja tijekom svog mandata od dvije i pol godine koji se može obnoviti.

“Stav Sabora je nedvosmislen i nedvosmislen, a to je i moj stav”, rekla je 18. siječnja. “Upravo to ću činiti tijekom svog mandata kao predsjednika po ovom pitanju.” Povelja EU priznaje pravo na život, ali ne spominje pobačaj. U njemu stoji da “Svatko ima pravo na život” i “Nitko ne smije biti osuđen na smrtnu kaznu ili pogubljen”.

Europski parlament glasovao je u lipnju 2021. za izvješće u kojem se pobačaj opisuje kao “osnovna zdravstvena skrb” i nastoji da se prigovor savjesti redefinira kao “uskraćivanje medicinske skrbi”.

Ovaj Macronovo poticaj na implementaciju “prava na pobačaj” u Europsku povelju o temeljnim pravima iznijet je samo dan nakon što je novom predsjednicom Europskog parlamenta proglašena Roberta Metsoli koja se pobačaju protivi i za sebe kaže da je, “bez stida – pro life političar”. Koliko će svojim utjecajem doprinijeti kulturi života ostaje nam tek vidjeti u narednom razdoblju.

https://www.youtube.com/watch?v=zXQu7CKHajE&t=1416s

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja