Budi dio naše mreže

Prelat Opusa Dei pozvao je njezine članove na poslušnost Papi. Povod za pismo Fernanda Ocariza Brana objavljeno u četvrtak promjena je u kanonskom pravu za osobne prelature.

/ mdj

Nova promjena dodatak je onome što je određeno posljednjom reformom kurije i određeno je u prethodnom papinskom dekretu, rekao je Ocariz. O tome će se voditi računa prilikom ažuriranja Statuta, na kojemu se radi već godinu dana, javlja kathpress.

Opus Dei jedina je katolička organizacija u ovom obliku. Papa Franjo ih je u utorak izjednačio s javnim klerikalnim udrugama prema papinskom zakonu. Tako je “Božje djelo” ponovno izgubilo nešto od svog posebnog statusa unutar Katoličke crkve.

Godine 1982. papa Ivan Pavao II. (1978.-2005.) dodijelio je prelaturi tada novi pravni oblik “osobne prelature” s zasebnom svećeničkom izobrazbom. Godine 2022. papa Franjo reorganizirao je Opus Dei.

Opus Dei (“Božje djelo”) osnovao je 1928. španjolski svećenik Josemaria Escriva de Balaguer (1902.-1975.) kao laički katolički pokret. Ženski ogranak osnovan je 1930. godine. “Djelo” također ima 2000 vlastitih svećenika. Članovi Opusa Dei dužni su oblikovati društvo dosljednim kršćanskim životom.

Ovisno o životnim okolnostima, među laicima postoje različite vrste članstva. Oko 73 posto čine takozvani supernumerariji. Uglavnom su oženjeni i žive sa svojim obiteljima. Ostali članovi žive u celibatu, u centru Opusa Dei (numerarije) ili na drugom mjestu koje odgovara njihovim okolnostima. Oko 60 posto članova su žene.

Opus Dei održava nekoliko sveučilišta, uključujući Papinsko sveučilište Santa Croce u Rimu. Najviše članova ima u Španjolskoj.

O promjenama vezanim uz izjednačavanje osobne prelature s javnom kleričkom ustanovom papinskog prava možete pročitati u nastavku.

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja