Budi dio naše mreže

Kongo je bogata zemlja vrlo siromašnih ljudi. Rudno bogatstvo je veliko, a iskorištavanje radne snage nepojmljivo našim shvaćanjima. U takvim uvjetima već nekoliko desetljeća djeluju misionarke s. Blaženka Barun i s. Mirabilis Višić.

/ Dijana Kopjar Mucak

Ove dvije redovnice Družbe školskih sestara franjevki Krista Kralja nedavno su na kratko boravile u Hrvatskoj. S nama su podijelile svu težinu života običnih ljudi u Kongu, kojoj svakodnevno svjedoče, pri čemu su najugroženija djeca.

#missioHR

#missioHR

„Kongo je žrtva svog vlastitog dara, božjega rudnog bogatstva u zemlji, tako da se velike sile bogate, a narod je i dalje siromašan. Iskorištava ih se kao radnu snagu pri iskopavanju rudnog bogatstva. Velika je to tuga gledati ih svakodnevno u tom teškom radu plaćenom tek dovoljno da ne umru od gladi“, svjedoči 89-godišnja sestra Blaženka.

Sestra Mirabilis ističe da joj je pri dolasku puno pomoglo zvanje medicinske sestre: „Djeca su bila bolesna, necijepljena pa smo najprije radili osnovno: rodilišta, cijepljenja… Brinemo i danas za socijalne slučajeve, brojne udovice i djecu bez roditelja, hendikepirane, kronične bolesnike“.

#missioHR

#missioHR

Teško im je, priznaju obje, jer ne mogu pomoći svima. Previše je problema, od nepismenosti, kriminala, bolesti, napuštene djece, gladi… Obje žive sa tim narodom i dijele njihovu sudbinu pa nerijetko strepe i za vlastiti život i sigurnost, kaže sestra Blaženka: „Često strepimo za svoj život, ali uvijek osjetimo da nas Bog čuva i uslišava molitve naših dobročinitelja. Zato nam nikada, unatoč smrtnim opasnostima, nije palo na pamet napustiti tu zemlju i narod. Moramo ostati uz taj narod, pomagati im i naviještati Krista; i umrijeti s njima“.

Zato su neizmjerno zahvalne svima u Hrvatskoj koji misle na njih, mole i pomažu putem Papinskih misijskih djela: „Hvala svim brojnim dobročiniteljima, pojedincima, tvrtkama, svima koji misle na nas. Mi smo tamo kao neki kanal da Vaša pomoć dođe do onih kojima je najpotrebnija. I mi molimo za vas i hvala vam svima; Gospodin vas blagoslovio“.

Želite li pomoći sestrama Blaženki i Mirabilis, kliknite na misije.hr.

#missioHR

#missioHR

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja