Budi dio naše mreže

Kada je riječ o Svjetskom danu mladih koji se prvoga tjedna u kolovozu održava u Lisabonu, prvo što mnogima pada na pamet jesu prizori sretnih hodočasnika i volontera koji proživljavaju najbolji tjedan u svom životu, dijeleći kršćansku ljubav u zajedništvu s drugima.

/ dp

Ipak, manje je poznata činjenica da su zatvorenici koji kaznu služe u portugalskim zatvorima u Paços de Ferreiri, Portu i Coimbri, vlastitim rukama izradili 150 ispovjedaonica kako bi hodočasnici Svjetskog dana mladih u Lisabonu iskusili Božju ljubav i milosrđe kroz sakrament pomirenja.

Okruženi radnim alatima, zatvorenici u radionici zatvora u Paços de Ferreiri, mjerili su, rezali i brusili drvo sve kako bi još u lipnju sastavili i isporučili 50 ispovjedaonica.

Foto: WYD Lisbon 2023

Sve ispovjedaonice sada se nalaze u lisabonskom Parku pomirenja, a u svakoj od njih, na različitim jezicima, svećenici stoje na raspolaganju kako bi saslušali i ispovijedili mlade hodočasnike. Ispovjedi ondje održavaju se 1., 3. i 4. kolovoza – od 9 do 16 sati te 2. kolovoza od 9 do 22 sata.

To je način da društvu pokažemo da se ovdje rade dobre stvari. Imamo vrlo sposobne ljude koji jako žele odslužiti svoje i ne vratiti se ovamo.

Ispovjedaonice su izgrađene od recikliranog materijala, vodeći računa o održivosti i uključivosti kako bi se mogle ponovno koristiti nakon Svjetskog dana mladih u Lisabonu, a dizajnirane da ih mogu koristiti i osobe smanjene pokretljivosti.

Naime, imaju klupu koja se može ukloniti kako bi se osigurao dodatan prostor za ljude u invalidskim kolicima.

Zatvorenik Fernando Correia, oslikao je detalj krunice na vanjskom dijelu jedne takve ispovjedaonice. “Volim raditi ovdje, imam posla, a vrijeme brže prolazi. Dođem ovdje i naučim nešto više”, kazao je.

Foto: WYD Lisbon 2023

Bez zadrške, Correria je priznao da je “oduvijek bio katolik”. Dok služi zatvorsku kaznu, jednako kao i dok je bio na slobodi, odlazi na misu.

José António da Silveira, ravnatelj zatvora u Paços de Ferreiri objasnio je da izgradnja ispovjedaonica nije uvijek tekla “glatko”, jer bi neki zatvorenici odslužili kaznu i izašli na slobodu, a njihovo mjesto u timu graditelja tada bi popunio drugi kažnjenik što je uvijek iznova zahtijevalo prilagodbu.

Dao sam sve od sebe da postignem što bolji rezultat.

Unatoč tomu, naglasio je, projekti “s globalnom dimenzijom” poput ovog silno su važni jer zatvorenike povezuju s vanjskim svijetom. “To je način da društvu pokažemo da se ovdje rade dobre stvari. Kada ljudi ne poznaju realnost zatvora, a pričaju o njemu, uvijek misle na negativne stvari. No ovdje se rade nevjerojatno dobre stvari, imamo vrlo sposobne ljude, ljude koji jako žele odslužiti svoje i ne vratiti se ovamo”, kazao je Silveira.

Foto: WYD Lisbon 2023

Manuel Dias, koji zatvorsku kaznu služi u Portu, bio je odgovoran za lakiranje drva za ispovjedaonice, a pomogao je i u brušenju drvenih dijelova.

Ponosan sam što mogu sudjelovati u ovom projektu i osjećam da je dio mene uz Svjetski dan mladih.

Rekao je da ga raduje što će mladi hodočasnici iz cijeloga svijeta u Lisabonu imati priliku pomiriti se s Bogom u ispovjedaonicama koje je izgradio s kolegama te priznao da mu je žao što neće moći biti na SDM-u. “Izgradnja ispovjedaonica je nešto novo. Dao sam sve od sebe da postignem što bolji rezultat”, kazao je Dias.

Foto: PIXSELL/Violeta Santos Moura/Reuters

U Oportu, za razliku od Paçosa de Ferreire, tim se nije mijenjao tijekom procesa. Paulo Teixeira, tamošnji koordinator izgradnje ispovjedaonica objasnio je da su zatvorenici entuzijastično prihvatili projekt.

“Ponosan sam što mogu sudjelovati u ovom projektu i osjećam da je dio mene uz Svjetski dan mladih”, kazao je Pedro Silva, jedan od graditelja ispovjedaonica.

Kazao je kako da je u izgradnju ispovjedaonica, za koje se nada da će se mladima svidjeti, uložio puno zalaganja, ljubavi i žrtve.

Paulo Domingues, koji je pratio izgradnju ispovjedaonica u zatvoru u Combriji kazao je da je proces izgradnje “bio fantastičan” i da je ova inicijativa dokaz da je društvo prigrlilo sve koji služe kaznu.

Ugodno se iznenadio zatvorenicima koji su se vrijedno primili posla. “Nismo to očekivali, znali smo da su dobri, ali ne toliko. U projekt su se uključili otvorenog srca”, rekao je Domingues.

Foto: PIXSELL/Violeta Santos Moura/Reuters

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja