Budi dio naše mreže

Sredinom studenoga Opservatorij za praćenje nesnošljivosti i diskriminacije nad kršćanima u Europi (OIDAC) objavio je rezultate novog godišnjeg izvješća prema kojima je u prošloj godini broj antikršćanskih zločina porastao za 44%.

/ mp

Broj zločina paljenja crkava porastao je čak za 75% između 2021. i 2022. Godišnje izvješće OIDAC-a za Europu također je pronašlo pravnu diskriminaciju kršćana koji izražavaju tradicionalne kršćanske svjetonazore, javlja Nedjelja.ba.

U 2022. OIDAC Europe dokumentirao je 748 antikršćanskih zločina iz mržnje u 30 različitih zemalja, koji su obuhvaćali paljenja, crtanje grafita, oskvrnuća, krađe, fizičke napade, uvrede i prijetnje. Brojka se podudara s podacima OESS-ovog (Organizacija za europsku sigurnost i suradnju) Izvješća o zločinima iz mržnje, također objavljenog u istom razdoblju, a prema kome je zabilježeno 792 zločina iz mržnje protiv kršćana u 34 europske zemlje, što kršćane čini najizloženijom vjerskom skupinom nakon Židova, objavljeno je na mrežnoj stranici OIDAC-a.

Izvješću su istaknuta dva posebna trenda – podmetanje požara, čiji broj je sa 60 u 2021. porastao na 105 u 2022., te zločini iz mržnje koje su počinili radikalizirani članovi ideoloških, političkih ili vjerskih skupina koje slijede antikršćanski narativ.

Analizirani su i različiti oblici diskriminacije kršćana te je zabilježno da je tijekom 2022. nekoliko kršćana izgubilo posao, suočilo se sa suspenzijom ili kaznenim sudskim procesima zbog izražavanja nenasilnih vjerskih stavova u javnosti. Također, kršćani koji su se pridržavali tradicionalnih učenja svojih Crkava bili su meta ili čak kazneno gonjeni zbog navodnog “govora mržnje”. Među slučajevima otpuštanja učitelja su Ben Dybowski i Joshua Sutcliffe te školski kapelan vlč. Bernard Randall.

Izvršna direktorica OIDAC-a za Europu, Anja Hoffmann, istaknula je da je porast protukršćanskih zločina iz mržnje, posebice vandalizma, povezan s porastom ekstremističke motivacije i društvenim prihvaćanjem napada na crkve.

Zabrinutost je izrazila i predstavnica OESS-a za borbu protiv rasizma, ksenofobije i diskriminacije prof. Regina Polak: “Sve veći broj zločina iz mržnje protiv kršćana u Europi o kojima je izvijestio OIDAC duboko je zabrinjavajući. Snažno je potrebno podignuti svijest vlade i društva o ovom problemu i poduzeti političke mjere za odlučno rješavanje i borbu protiv njega.”

“Kriminalizacija izraza tradicionalnih vjerskih učenja, koja ne potiču nasilje ili mržnju, kao “govor mržnje” opasna je na različitim razinama: stigmatizira legitimna uvjerenja povezana sa savješću i u isto vrijeme slabi ozbiljnost stvarnog poticanja na mržnju”, naglasila je Hoffmann dodajući također kako “ušutkavanje kršćanskih glasova u javnosti potkopava pluralitet demokratskih zapadnih društava i u biti čini slobodan diskurs nemogućim”.

Isto tako, istaknula je kako postoje zakonska ograničenja koja se tiču slobode vjere i okupljanja kroz takozvane zakone o “tampon zoni”, posebice u Ujedinjenom Kraljevstvu, a koji kriminaliziraju molitvu i vjerska okupljanja oko klinika za pobačaj. Posebno je upečatljivo bilo uhićenje Isabel Vaughan-Spruce koju je policija ispitivala dok je u tišini stajala u jednoj od “tampon zona” i pitala je “moli li se u mislima”.

Treba istaknuti da je OIDAC Europe također utvrdio i povrede roditeljskog prava na obrazovanje djece u skladu sa svojim vjerskim uvjerenjima i ograničenja slobode savjesti kroz uklanjanje klauzula o savjesti iz postojećih odredbi u medicinskim zakonima, a što medicinsko osoblje, koje zbog savjesti odbija sudjelovati u određenim praksama, stavlja u ranjivi položaj.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja