Budi dio naše mreže

Rumunjska Vlada usvojila je još u lipnju zakon kojim je proglašeno da će se 16. kolovoza obilježavati kao Nacionalni dan svijesti o nasilju nad kršćanima.

/ at

Od sada će 16. kolovoza sve najvažnije zgrade u Rumunjskoj, poput Palače parlamenta u Bukureštu, biti obasjane, a diljem zemlje slavit će se religijski obredi kako bi se izrazila solidarnost i bratstvo s onima koji su u progonstvu. Rumunjska je ovaj datum izabrala jer se 16. kolovoza također obilježava blagdan rumunjskih mučenika Brâncoveanu, oca i četvorice sinova koji su pretrpili mučeničku smrt 1714. u Carigradu.

Svakodnevno u svijetu prosječno 8 kršćana bude ubijeno zbog svoje vjere, a 23 silovano ili seksualno uznemiravano.

Veleposlanik Rumunjske pri Svetoj Stolici Liviu-Petru Zăpârțan, poručio je kako je ovo poruka bratstva koja je u suglasju s porukom Pape o ljudskom bratstvu – poruka o tome da moramo pronaći poveznice neovisno o religijskom opredijeljenju jer smo svi sestre i braća, piše Rome Reports. Kako je naveo veleposlanik Liviu-Petru Zăpârțan, cilj obilježavanja ovog dana je buđenje svijesti o dramatičnoj situaciji u modernom svijetu.

Kršćani su najugroženija religiozna skupina na svijetu te su žrtve najmanje 75 posto svih religiozno motiviranih nasilja i ugnjetavanja, navedeno je u istraživanju organizacije Pomoć Crkvi u potrebi (ACN) iz 2017.

Organizacija “Open Doors” predstavila je 15. siječnja ove godine izvještaj “World Watch List 2020” u kojem, među ostalim, stoji da je u svijetu oko 260 milijuna kršćana progonjeno, da je izrazito kritično stanje u Sjevernoj Koreji i Sahelu, kako su kršćanske obitelji izložene prijetnjama smrću te da je zabilježeno više od osam tisuća slučajeva zlostavljanja žena, temeljenoga na vjerskoj diskriminaciji.

U izvješću stoji da je dnevno u prosjeku osam kršćana ubijeno zbog svoje vjere, a 23 silovano ili seksualno uznemiravano, da su svakog tjedna napadnute otprilike 182 crkve ili kršćanske zgrade, a 276 kršćanskih domova spaljeno ili uništeno, te da je na mjesečnoj bazi oko 309 kršćana nepravedno zatvoreno zbog svoje vjere.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja