Budi dio naše mreže

Sakristan je ubijen, a svećenik ranjen tijekom prekjučerašnjeg, kako se opravdano sumnja, terorističkog napada na dvije katoličke crkve u španjolskom gradu Algeciras.

/ hjb

Kako policijske izvore prenosi Europa Press, ubijen je sakristan crkve Gospe od La Palme Diego Valencia, a ranjen župnik crkve sv. Izidora o. Antonio Rodríguez, prenosi Catholic News Agency.

Catalunya Press je izvijestio da je u napadu na crkvu sv. Izidora osumnjičenik ušao u crkvu i mačetom udarao po kipovima. Svećenik ga je pokušao istjerati a osumnjičenik, odjeven u djellabu (tipičnu marokansku haljinu), ga je mačetom ubo u vrat.

Biskupija Cádiz-Ceuta, u kojoj se nalazi Algeciras, objavila je istoga dana da je ozlijeđeni svećenik hospitaliziran, ali i “izvan životne opasnosti”, ali i da je “pokojni sakristan bio vrlo omiljen u župi i gradu zbog svoje predanosti i susretljivosti prema svima”.

Crkva sv. Izidora u Algecirasu / Wikipedia

Napad se istražuje kao džihadistički teroristički napad

Više španjolskih biskupa osudilo je napad i izrazilo sućut žrtvama i njihovim obiteljima: “S bolom sam primio vijest o događajima u Algecirasu”, napisao je na Twitteru Francisco César García, pomoćni biskup Toleda i generalni tajnik Španjolske biskupske konferencije.

“U ovim tužnim trenucima patnje pridružujemo se tuzi obitelji žrtava i biskupije Cádiz i molimo Boga života i mira za brz oporavak ozlijeđenih”, rekao je prelat.

Na konferenciji za medije mons. García je otkrio da je biskup Rafael Zornoza iz biskupije Cádiz bio u pastoralnom posjetu Algecirasu, “ali nije bio u toj crkvi, nego nekoliko metara dalje.” Iako nije bio u izravnoj opasnosti, “ta mu je okolnost omogućila da odmah bude prisutan na mjestu događaja i dobije informacije iz prve ruke”.

Glavni tajnik Španjolske biskupske konferencije priznao je da je “u ovom slučaju postojala vjerska motivacija mržnje prema vjeri”, ali je naglasio da “ne možemo i ne trebamo demonizirati skupine općenito”. Prelat je u svakom slučaju izrazio “najoštriju i potpunu osudu napada, posebno kada se ovo nasilje krivo pokušava opravdati u Božje ime. To je uzalud uzimanje Božjeg imena, kako god da se zove taj jedini pravi Bog.”

García je također podsjetio na više puta ponavljani stav i sv. Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. i pape Franje, da se “Božje ime nikada, nikada, nikada ne može koristiti za bilo kakav čin nasilja.”

Španjolska biskupska konferencija objavila je u priopćenju svoju “blizinu i iskrene osjećaje i utjehu vjere obiteljima žrtava i biskupiji Cádiz te najoštriju osudu svih oblika nasilja, kojima ne može biti mjesta u društvu u kojemu živimo”.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja