Budi dio naše mreže

Rumunjska je u nedjelju 16. kolovoza obilježila prvi Nacionalni dan svijesti o nasilju nad kršćanima. Mnoge zgrade i spomenici u Rumunjskoj, poput Palače parlamenta u Bukureštu, Nova crkva sv. Jurja, Slavoluk i Palača Mogoşoaia bile su obasjane kako bi se izrazila solidarnost i bratstvo s onima koji su u progonstvu.

/ at

U nedjelju je Rumunjska, s većinski pravoslavnim stanovništvom, obilježila prvi Nacionalni dan svijesti o nasilju nad kršćanim, kojim je odana počast rumunjskim mučenicima Brâncoveanu, ali se želi također pojačati svijest o globalnom problemu progonstva kršćana, piše CruxNow. Prema istraživanju provedenom 2018. (Istraživački centar Pew), Rumunjska je jedna od najreligioznijih nacija u Europi po tome koliko je Rumunjima važna religija u njihovom svakodnevnom životu, koliko je prakticiraju i mole i po tome koliko su sigurni u svoju vjeru.

Rumunjska Vlada usvojila je još u lipnju zakon kojim je proglašeno da će se 16. kolovoza obilježavati kao Nacionalni dan svijesti o nasilju nad kršćanima. Ovaj datum izabran je jer se 16. kolovoza također obilježava blagdan rumunjskih mučenika Brâncoveanu, oca i četvorice sinova koji su pretrpili mučeničku smrt 1714. u Carigradu. Tako su u nedjelju mnoge važne zgrade i spomenici bili obasjani, poput Palače parlamenta u Bukureštu i Slavoluk te Nova crkva sv. Jurja i Palača Mogoşoaia, dvije zgrade koje je izgradila upravo obitelj Brâncoveanu.

Svakodnevno u svijetu prosječno 8 kršćana bude ubijeno zbog svoje vjere, a 23 silovano ili seksualno uznemiravano.

Veleposlanik Rumunjske pri Svetoj Stolici Liviu-Petru Zăpârțan, poručio je kako je ovo poruka bratstva koja je u suglasju s porukom Pape o ljudskom bratstvu – poruka o tome da moramo pronaći poveznice neovisno o religijskom opredijeljenju jer smo svi sestre i braća, piše Rome Reports. Kako je naveo veleposlanik Liviu-Petru Zăpârțan, cilj obilježavanja ovog dana je buđenje svijesti o dramatičnoj situaciji u modernom svijetu.

Kršćani su najugroženija religiozna skupina na svijetu te su žrtve najmanje 75 posto svih religiozno motiviranih nasilja i ugnjetavanja, navedeno je u istraživanju organizacije Pomoć Crkvi u potrebi (ACN) iz 2017.

Organizacija “Open Doors” predstavila je 15. siječnja ove godine izvještaj “World Watch List 2020” u kojem, među ostalim, stoji da je u svijetu oko 260 milijuna kršćana progonjeno, da je izrazito kritično stanje u Sjevernoj Koreji i Sahelu, kako su kršćanske obitelji izložene prijetnjama smrću te da je zabilježeno više od osam tisuća slučajeva zlostavljanja žena, temeljenoga na vjerskoj diskriminaciji.

izvješću stoji da je dnevno u prosjeku osam kršćana ubijeno zbog svoje vjere, a 23 silovano ili seksualno uznemiravano, da su svakog tjedna napadnute otprilike 182 crkve ili kršćanske zgrade, a 276 kršćanskih domova spaljeno ili uništeno, te da je na mjesečnoj bazi oko 309 kršćana nepravedno zatvoreno zbog svoje vjere.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja