Budi dio naše mreže

Poljaci su ponovno posvjedočili svijetu koliko im je važan Bog, njihova katolička vjera, te sve to javno svjedoče u za naše prilike, još uvijek, nevjerojatnoj mjeri. Njih oko 60.000 okupilo se u molitvi da bi obnovili vjeru na mjestu - kako su najavili - gdje je sve počelo.

/ anh

Okupili su se u gradu Włocławek sudjelujući u velikoj molitvenoj inicijativi ‘Poljska pod križem’. Veliko subotnje okupljanje imalo je za cilj obnoviti vjeru Crkve u Poljskoj tamo gdje je sve počelo ‘pod Križem’. I to ne bilo kakvim.

Na molitvu je poljske katolike pozvala mjesna biskupija te Zaklada ‘Solo Dios Basta’ koja je ovdje u Hrvatskoj znana i kroz jednu drugu molitvenu akciju ‘Krunica na granicama’.

POLSKA POD KRZYZEM (Foto: Facebook)

Molitva 60.000 Poljaka održa se u zračnoj luci WłocławekKruszyn na istome mjestu gdje je svoje zemljake pohodio sam sv. Ivan Pavao II. godine 1991. Na tom je mjestu, naime, on osobno posvetio veliki križ koji je postavljen u spomen na mučenika vjere katoličkog svećenika Jerzya Popiełuszka, kapelana pokreta ‘Solidarnost’ koji je ubijen 1984. u Włocławeku.

Obnovu vjere učinili su u tako masovnom okupljanju na blagdan Uzvišenja Svetoga križa i euharistiju je predvodio mjesni ordinarij mons. Wiesław Alojzy Mering. Ponovio je riječi Velikoga pape sunarodnjacima da ‘brane križ’. Molili su krunicu, krunicu Božjeg milosrđa, križni put i sve je trajalo do ranog jutra klanjanjem pred Presvetim.

Neki sudionici su svjedočili svoju patnju i život u grijehu – žena koja je abortirala, muškarac koji je pod utjecajem narkotika ubio svog najboljeg prijatelja, muškarac kojega je svećenik seksualno zlostavljao i majka koja je izgubila 12-godišnju kćer, silovanu i ubijenu.

Poručeno je ujedno da se ovo veliko okupljanje poljskih katolika odvija u povijesnom trenutku otpada od vjere mnogih naroda Europe koji donose zakone protiv života, a biskup Włocławeka je posvetio poljsku domovinu vladavini zakona Isusa Krista, objavio je Bitno.net.  

Slična okupljanja, s manje sudionika, održala su se i na drugim mjestima u domovini Karola Józefa Wojtyłe.

POLSKA POD KRZYZEM (Foto: Facebook)

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja