Budi dio naše mreže

Mnoge veličanstvene građevine su i crkve. Mnoge su se civilizacije i kulture okupljale u ovim zgradama radi bogoslužja, a mnoge su od ovih drevnih građevina i danas u uporabi.

/ mdj

1. Dura Europos, Sirija

Radi se o vjerojatno najstarijoj crkvi koja postoji. Međutim, prije nego što je korištena kao crkva, vjeruje se da je zgrada bila privatna kuća. Danas je ova crkva u ruševinama, a tijekom 1920-ih i 1930-ih godina je u potpunosti iskopana od strane francuskih i američkih arheologa. Procjenjuje se da je sagrađena oko 230. godine.

2. Crkva u Megiddou, Izrael

Jedna od najzanimljivijih stvari vezanih uz crkvu Megiddo jest da je izgrađena na mjestu modernog zatvora, a zatvorenici su prve tragove arheološkog nalazišta otkrili 2005. godine. Arheolozi su je vrlo brzo počeli iskopavati i pronašli neke izvanredne informacije. Zgrada je bila pravokutnog oblika, a arheolozi su također pronašli dobro očuvan mozaik i nekoliko kršćanskih artefakata. Jezik riječi ispisanih u mozaiku je grčki, a na njemu se nalazi i riba. Stručnjaci također vjeruju da to mjesto izvorno nije bilo crkva, već da je pretvoreno u crkvu početkom 4. stoljeća.

3. Crkva u Aqabi, Jordan

Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, “najstarija poznata namjenski izgrađena kršćanska crkva na svijetu je u Aqabi, Jordanu”, koja je izgrađena između 293. i 303. godine. Crkva je nešto starija od crkve Svetoga groba u Jeruzalemu i crkva rođenja u Betlehemu. Vjeruje se da je crkva bila napuštena i propala između 303. i 311. godine. Kasnije je obnovljena, ali je ponovno propala nakon potresa 363. godine.

Foto: Aqaba blog

4. Mar Sarkas, Sirija

Mar Sarkas je samostan koji je sagrađen prije 325. godine, no točan datum izgradnje nije poznat. To ga čini jednim od najstarijih samostana u cijelom kršćanskom svijetu. Samostan na mjestu ima nekoliko starih ikona, uključujući nekoliko iz četvrtog stoljeća. Crkva je također mjesto nekoliko festivala koji se održavaju tijekom cijele godine, uključujući Festival Mar Sarkas. Ovaj se festival održava svake godine 7. listopada.

5. Bazilika Kristova rođenja

Bazilika se nalazi na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Također je i dom četiriju monaških zajednica uključujući one iz Grčke pravoslavne, Armenske apostolske, Rimokatoličke i Sirijske pravoslavne crkve. 

6. Bazilika sv. Petra

Bazilika svetog Petra predstavlja jednu od najpoznatijih, a možda i najpoznatiju baziliku. Izvorno je crkvu izgradio Konstantin I., a bila je mjesto krunidbe Karla Velikog, kada je imenovan carem Svetog rimskog carstva. Prvotna crkva stajala je do 16. stoljeća, kada je sagrađena nova zgrada, ovakva koja stoji danas. Neka izvorna obilježja još uvijek su na tom mjestu, uključujući grob sv. Petra.

Foto. Facebook/ Bazilika sv. Petra

7. Trierska katedrala

Trierska katedrala najstarija je katedrala u Njemačkoj i najstarija do danas očuvana crkva općenito u toj zemlji. Biskupi su u Trieru sjedište imali još od druge polovice 3. stoljeća, a prva bazilika podignuta je između 310. i 320. godine. 

Foto: Facebook/ Trierska katedrala

8. Bazilika San Lorenzo u Milanu

Bazilika San Lorenzo jedna je od najstarijih građevina koje još uvijek postoje u Milanu. Kada je započeo proces gradnje, bazilika je bila najveći građevinski projekt koji je zapadni svijet ikada vidio. Kada je gradnja završena, bila je najveća kružna crkva na svijetu, ali  i inspiracija za Aju Sofiju.

Foto: Basilica di San Lorenzo/ bazilika San Lorenzo

9. Katedrala Etchmiadzin, Armenija

Izvornu crkvu sagradio je početkom četvrtog stoljeća prema predaji zaštitnik Armenije, Grgur Prosvjetitelj, nakon usvajanja kršćanstva kao državne religije od strane kralja Tiridata III. Sagrađena je iznad poganskog hrama, simbolizirajući prelazak s poganstva na kršćanstvo. Jezgru sadašnje zgrade sagradio je Vahan Mamikonian 483/4. godine nakon što je katedrala teško oštećena u perzijskoj invaziji. 

Foto: Facebook/ Katedrala Etchmiadzin, Armenija

10. Aja Sofija

Aja Sofija građena je od 408. do 415. godine. Dovršena je 10. listopada 415. godine, ali je uništena u požaru usred pobune Nika 532., kada je bizantski car Justinijan I. zamalo izgubio prijestolje. No on ju je odmah dao ponovno izgraditi. Ponovno je izgrađena za samo pet godina do (537.) i odmah je postigla svjetsku slavu. Na njenoj izgradnji radilo je preko 10.000 radnika. Aja Sofija je sve do  osmanskog osvajanja 1453. godine bila stolna crkva carigradskih patrijarha. Danas je džamija.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja