Budi dio naše mreže

Papa Franjo podsjetio je kako nitko ne zaboravlja patnju Sirije te da sinodalnost potiče na ljubav prema Crkvi, u pismu upućenom sudionicima konferencije „Crkva, Dom ljubavi – sinodalnost i koordinacija“, koja je započela u utorak, 15. ožujka u Damasku.

/ md

Pismo pape Franje prožeto je s mišlju o patnjama koje je nanio rat u Ukrajini, izvijestio je Vatican News. Poruka je pročitana u utorak, 15. ožujka na arapskom jeziku na otvaranju konferencije „Crkva, Dom ljubavi – sinodalnost i koordinacija“, koju organizira Kongregacija za Istočne Crkve, a traje do četvrtka , 17. ožujka, u Damasku u Siriji.

U ovim danima rata i neizmjerne patnje za našu braću i sestre u Ukrajini, piše Papa, zagrlimo ih u molitvi i s ljubavlju, vjerujući kako se pravedni i trajni mir može brzo postići, kako bi rad udruga mogao biti proveden u toj voljenoj naciji, kao što je to danas slučaj u Siriji.

Sveti Otac podsjeća da i danas Siriji traje sukob te da to stvara bol, glad, smrt i kontinuirani bijeg stanovnika. Međutim Papa ne umanjuje ni velike napore koji se ulažu kako bi se ponudili nada i izgledi za budućnost onima koji ostaju. Stoga je Konferencija, objašnjava, način ponovnog potvrđivanja zabrinutosti Crkve zbog stvarnosti koja se živi, ali i isticanja sinodalnosti koju sveti Pavao opisuje kao tijelo i njegovih udova.

Kada jedan ud pati, svi mu ostali priskaču u pomoć, dijeleći njegovu patnju i čineći sve da je ublaže.

Među udovima tijela postoji slušanje, dijeljenje, ljubav, međusobna podrška te prije svega savjest o ulozi koju je svatko pozvan odigrati. Kada jedan ud pati, svi mu ostali priskaču u pomoć, dijeleći njegovu patnju i čineći sve da je ublaže, piše Papa.

Sinodalnost vodi do ljubavi prema Crkvi kako bi se žarko ljubilo čovječanstvo.

Svi smo mi udovi Tijela Kristova, koje je Crkva, nastavlja papa Franjo, te unatoč razlikama, ostaje isti poziv: svjedočiti Gospodina navještajem evanđelja i djelima milosrđa, hodeći zajedno, u duhu zajedništva i uz poštovanje naših različitosti. Sinodalnost crpi snagu iz Trojstva, ali se također doživljava u svakodnevnim odnosima, u dijalogu, kontinuiranoj raspravi o tome što znači biti Crkva u aktualnome kontekstu, u vrednovanju i slušanju drugih te na taj način doći do shvaćanja da smo svi braća i sestre. Sinodalnost vodi do ljubavi prema Crkvi kako bi se žarko ljubilo čovječanstvo.

Nadam se, da će vaši napori u ovim danima biti prilika za produbljivanje i oživljavanje misionarskog duha Crkve (…)

Papa Franjo potom naglašava da milosrđe koje se živi sinodalno ne ostavlja mjesta sebičnim interesima – ni davateljeve ni primateljeve – jer je suobličena Kristu, koji je sebe dao za druge. Iz toga proizlazi i osobna zahvala Svetog Oca onima koji su bili, kako piše, opipljivi znak milosrđa Crkve, hranjene evanđeljem.

Nadam se, zaključuje, da će vaši napori u ovim danima biti prilika za produbljivanje i oživljavanje misionarskog duha Crkve, otvaranje novih putova za zajedničko putovanje i usklađivanje djela milosrđa s ljubavlju prema siromašnima i marginaliziranima.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja