Budi dio naše mreže

Papa Franjo izrazio je svoju potporu suradnji između odjela za obiteljske studije katoličkih sveučilišta i programa obiteljske službe.

/ dz

Papa Franjo ponudio je svoju potporu “Family Global Compact” — planu koji će dovesti programe pastoralnog služenja obitelji u dijalog s odsjecima za obiteljske studije na katoličkim sveučilištima diljem svijeta, piše Aleteia.

Sporazum je inicijativa Dikasterija za laike, obitelj i život; i Papinske akademije društvenih znanosti.

“Cilj je sinergičan: omogućiti pastoralnoj skrbi obitelji u partikularnim Crkvama da ima koristi od istraživanja i programa obrazovanja i osposobljavanja na katoličkim sveučilištima”, istaknuo je Sveti Otac.

A ta je sinergija potrebna danas jer se nalazimo u “vremenu nesigurnosti i određenog nedostatka nade”, rekao je.

Papa je izrazio nadu da će kultura stvorena Family Global Compactom pomoći “novim generacijama da cijene brak i obiteljski život s njegovim resursima i izazovima te ljepotom stvaranja i njegovanja ljudskog života”.

Istaknuo je četiri cilja Sporazuma:

1. Pokretanje procesa dijaloga i veće suradnje među sveučilišnim studijskim i istraživačkim centrima koji se bave obiteljskom problematikom, kako bi njihove aktivnosti bile produktivnije, osobito stvaranjem ili oživljavanjem mreža sveučilišnih instituta nadahnutih socijalnim naukom Crkve.

2. stvaranje veće sinergije sadržaja i ciljeva između kršćanskih zajednica i katoličkih sveučilišta.

3. promicanje kulture obitelji i života u društvu, tako da se mogu pojaviti korisne odluke i ciljevi javne politike.

4. usklađivanje i promicanje prijedloga koji iz toga proizlaze, kako bi se služenje obitelji moglo poboljšati i održati u duhovnom, pastoralnom, kulturnom, pravnom, političkom, gospodarskom i društvenom smislu.

Papa je rekao da ne možemo biti “ravnodušni prema budućnosti obitelji”:

U obitelji se ostvaruju mnogi Božji snovi za ljudsku zajednicu. Stoga se ne možemo pomiriti s propadanjem obitelji u ime neizvjesnosti, individualizma i konzumerizma koji predviđaju budućnost pojedinaca koji misle samo na sebe.

Umjesto toga, obitelj je “zajednica života i ljubavi, jedinstveni i neraskidivi savez između muškarca i žene, mjesto susreta generacija, izvor nade za društvo”. Zdravi obiteljski odnosi jedinstveni su izvor obogaćenja, ne samo za supružnike i djecu, nego za cijelu crkvenu i građansku zajednicu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja