Budi dio naše mreže

Pedro Ponce de León, Juan Pablo Bonet i Charles-Michel de l’Épée samo su neki od brojnih svećenika koji su se već od 16. stoljeća bavili pastoralom gluhih i gluhonijemih osoba. Ne možemo se ne zapitati jesu li ovi svećenici bili nadahnuti Isusovim ozdravljenjem gluhonijemog čovjeka, nadajući se tako da će svaka osoba, neovisno o poteškoćama, moći primiti evanđeosku poruku.

/ hk

Bogata je povijest katoličkih svećenika koji su bili uključeni u pomaganje gluhim osobama i onima s oštećenjem sluha. Čak je i tvorac američkoga znakovnog jezika studirao na sveučilištu koje su vodili katolički svećenici. Časopis National Geographic tu povijest donosi u članku “How monks helped invent sign language” (Kako su redovnici pomogli u stvaranju znakovnog jezika).

Kada je Pedro Ponce de León, španjolski benediktinac iz 16. stoljeća, počeo pomagati gluhonijemima u komunikaciji, radio je protiv pretpostavke stare tisuću godina. Vjerovalo se, naime, da se jezik može naučiti samo slušanjem izgovorene riječi.

Benediktinci su koristili geste za prenošenje poruka tijekom dnevne šutnje!

Ipak, Ponce de León u svom pastoralu nije bio posve originalan. Naime, i Indijanci su gestama ruku komunicirali s drugim plemenima te tako olakšavali trgovinsku razmjenu s Europljanima, ističe National Geographic. I benediktinci su takve geste koristili za prenošenje poruka tijekom dnevnog razdoblja šutnje u samostanu.

No, Ponce de León je prilagodio geste koje su se koristile u njegovom samostanu da bi stvorio metodu za poučavanje komunikacije među gluhim osobama i tako je započeo stvarati sustave koji se danas koriste diljem svijeta.

Uz Ponce de Leóna, i mnogi drugi svećenici su pomogli u razvoju znakovnog jezika. Španjolski svećenik i jezikoslovac Juan Pablo Bonet objavio je 1620. prvo djelo o obrazovanju osoba s oštećenjem sluha, koje je ostalo očuvano do danas. On je, naime, predložio da gluhe osobe nauče izgovarati riječi i postupno konstruirati fraze s značenjem pomoću tzv. demonstrativne abecede, koja je vrlo slična današnjoj abecedi znakovnog jezika.

Épée je poznat i kao otac gluhih osoba!

Francuski katolički svećenik Charles-Michel de l’Épée uspostavio je 1755. sveobuhvatniju metodu obrazovanja gluhih te je osnovao prvu javnu školu za gluhu djecu. Inzistirao je na tome da znakovni jezik treba biti cjelovit jezik, a njegov je sustav bio dovoljno složen te je izražavao prijedloge, veznike i druge gramatičke elemente. Épée je poznat i kao otac gluhih osoba zbog svog rada i osnivanja čak 21 škole.

Ne možemo se ne zapitati jesu li ovi svećenici bili nadahnuti Isusovim ozdravljenjem gluhonijemog čovjeka, nadajući se tako da će svaka osoba, neovisno o poteškoćama, moći primiti evanđeosku poruku.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja