Budi dio naše mreže

Iako imaju tjelesni hendikep, Melanie Knecht i Trevor Hahn iz američkog Colorada zajedno planinare. Sljedeći im je cilj popeti se na planinu višu od 4.200 metara.

/ mp

Knecht je 29-godišnjakinja koja je rođena s oštećenjem kralježnice (spina bifida), a Hahn je 42-godišnjak koji je prije pet godina uslijed glaukoma izgubio vid, prenosi Nedjelja.ba.

Ona koristi invalidska kolica te joj je u prošlosti bilo komplicirano bilo što „izvan-ceste“, iako je našla način kako bi i to činila. Čak je posjetila i Uskršnje otoke gdje se prijatelj brinuo za nju noseći je na leđima u torbi kao što roditelji nose malu djecu.

On je pak od gubitka vida nastavio s planinarenjem, ali tako što je imao suputnike koji bi ga navodili ili usmjeravali zvoncem.

Oboje su prošle godine prošli tečaj za prilagođeno vježbanje, te su uskoro postali prijatelji. Zajednička strast za prirodom i aktivnostima napolju nadahnula ih je da kreiraju tim i poduzmu pustolovinu planinarenja zajedno.

„Za nas se udruživanje radi toga jednostavno činilo zdravorazumskim“, rekla je Melanie, donosi portal Aleteia. „On je noge, a ja sam oči!“, dodala je Knecht koja „hoda“ zahvaljujući napravljenoj nosiljci sličnoj naprtnjači u kojoj ju Hahn nosi na leđima. Zauzvrat, ona je izvrstan vodič te je profesionalno izučena pjevačica i „kraljica maštovitih zafrkancija“ te je kao takva zabavan i sposoban vodič.

„Zajedno smo tim iz snova. A najbolje je to što ju je moguće nasmijati“, objasnio je Hahn uputivši kako je ona osoba koja voli osjećaj slobode i napuštanja invalidskih kolica.

Smatraju da im je suradnja ugodnija od oslanjanja na pomoć drugih prijatelja jer „oboje imamo istu odgovornost: ako jedno od nas padne, i drugo pada. A činjenica da pomažemo jedno drugomu uklanja pritisak“, dodala je Knecht.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja