Budi dio naše mreže

Ustrajnim pro-life aktivnostima Mađarska dolazi do poželjnih rezultata! U proteklih 8 godina za 42% porastao broj sklopljenih brakova, a gotovo za pola se smanjio broj pobačaja.

/ Tanja Popec

Katolički tjednik iz Sarajeva na svojem portalu www.nedjelja.ba objavio je ohrabrujuće vijesti iz Mađarske.

Unatoč žestokim kritikama i prijetnjama koje dolaze iz EU, mađarske vlasti odlučno su ustrajale na provođenju pro-natalitetne politike umjesto suicidalne politike masovne imigracije. Rezultati su vidljivi već danas. U razdoblju od 2010., kada je premijer Viktor Orban došao na vlast, pa do 2017., broj pobačaja pao je sa 40 449 na 28 500 godišnje, prenosi About Hungary.

Broj razvoda u istom razdoblju također je pao sa 23 873 na 18 600. Istovremeno je broj novih brakova porastao za 42%.

I u pitanju pobačaja svakako je učinkovita mjera koja je ušla u mađarski Ustav, a koja navodi kako je pobačaj legalan do 12 tjedna trudnoće te do 24 tjedna u slučaju da se ustanovi kako fetus ima teška oštećenja.

Razdoblje čekanja između podnošenja zahtjeva za porođaj i samog izvršenja pobačaja također je propisan na tri dana, kako bi se ženi dalo vremena da donese konačnu odluku bez srljanja.

Vlasti su se dodatno angažirale u pitanju podrške službama koje se bave posvajanjem djece, pa se ženama koje ne žele imati djecu savjetuje da djecu ipak rode te ih daju na posvajanje, umjesto da vrše pobačaj.

Na takvu kampanju žestoko je reagirala vlast Europske unije, zbog činjenice da je na nju utrošeno 416 000 eura, piše tribun.hr.

Naime, zbog plakata sa slikom majke koja nosi dijete u utrobi stajao je slogan „Razumijem da ti još nisi spremna za mene, ali daj me agenciji za posvajanje, daj mi živjeti!“, reagirala je tadašnja europska povjerenica Viviane Reding. Ona je u vezi toga 2011. izjavila kako “takva kampanja djeluje protiv europskih vrijednosti. Želimo da se novac iz europskih fondova vrati čim je prije moguće.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja