Budi dio naše mreže

Marokanski kardinal govorio je o posljedicama potresa s kojima se suočavaju Marokanci, nakon što je tu državu od 37 milijuna stanovnika zadesio najgori potres u zadnjih nekoliko desetljeća.

/ mdj

U intervjuu za Caritas International, kardinal Cristóbal López Romero, nadbiskup Rabata i predsjednik marokanskog Caritasa, rekao je da situacija u zemlji “varira iz dana u dan, a ponekad i iz sata u sat”, prenosi CNA.

“Suočeni s ovom tragedijom, željeli bismo izraziti našu sućut i našu blizinu cijeloj zemlji i svim marokanskim obiteljima koje su u žalosti, koje imaju ozlijeđene članove, koje su izgubile svoje domove i svoju imovinu”, istaknuo je.

Kardinal, koji vodi malu katoličku zajednicu u zemlji, rekao je da su od 11. rujna jedne od najvećih potreba naroda Maroka za strujom, odjećom, lijekovima i hranom.

“Više od svega, mislim da će trebati ljude koji će ih doći podržati, jer su psihološki i duhovno satrveni”, istaknuo je kardinal.

Osim toga, tamošnji Caritas suočava se s poteškoćama u distribuciji pomoći. Caritas od 11. rujna pokušavava stupiti u kontakt s vlastima, ali i s drugim udrugama koji žele pomoći.

Kardinal, koji vodi malu katoličku zajednicu u zemlji, rekao je da su od 11. rujna jedne od najvećih potreba naroda Maroka za strujom, odjećom, lijekovima i hranom.

“Mnoge organizacije civilnog društva i vlada čine sve kako bi priskočili u pomoć ovim unesrećenim ljudima. Dakle, i mi također pripadamo globalnoj zajednici i moramo biti dio ove cjeline, koja mora biti koordinirana,” istaknuo je López Romero.

“Želio bih na kraju zahvaliti tolikim ljudima koji su iskazali svoju solidarnost, bilo kroz poruke ili molitvu, ali i kroz donacije koje će nam omogućiti da dobijemo svu pomoć koju možemo  proslijediti potrebitima.”

“Ja to zovem fazom obnove, koja će trajati mjesecima, a možda i godinama, kako bi se obnovilo sve što je uništeno.”

López Romero istaknuo je i da su velike poplave u Libiji ubile oko 10.000 ljudi.

“Ne želimo biti isključivi i također molimo da se pokaže solidarnost s našom braćom i sestrama u Libiji. Tamo je Crkva i manja od naše, ali oni će učiniti sve što mogu kako bi pomogli našem stradalom narodu.”

Ne želimo biti isključivi i također molimo da se pokaže solidarnost s našom braćom i sestrama u Libiji. Tamo je Crkva i manja od naše, ali oni će učiniti sve što mogu kako bi pomogli našem stradalom narodu.

Potres magnitude 6.8, koji je u petak navečer pogodio okolicu povijesnog grada Marakeša, usmrtio je više od 2900 ljudi do 13. rujna. To je najsmrtonosniji potres koji je pogodio sjevernoafričku državu od 1960. godine.

Za one koji žele pomoći, detaljne informacije mogu pronaći na poveznici.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja