Budi dio naše mreže

Prigodom 'Dana sigurnog interneta' Plavi telefon i Dox Kids proveli su istraživanje prema kojem je utvrđeno da je trećina tinejdžera u svijetu doživjela nasilje preko interneta. Osnivač Plavog telefona i član Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika, Ernesto Caffo smatra da se djeca suočavaju s mnogim opasnostima jer nezreli prerano pristupaju internetu i društvenim mrežama, osobito zato što ih odrasli često ostavljaju same.

/ at

Trećina je tinejdžera u svijetu doživjela nasilje od svojih vršnjaka putem društvenih mreža i interneta. Većina roditelja smatra da su njihova djeca već sa 16 godina u stanju svjesno pristupiti Facebooku, Instagramu i Tik Toku. Međutim, što se tiče digitalnoga svijeta, roditelji se boje da će se njihova djeca susresti sa sadržajima koji povećavaju njihovu anoreksiju, samopovređivanje i samoubojstvo, te da će njihova djeca biti izložena pornografskim sadržajima, kao i dramatičnim i nasilnim slikama, ističe se u istraživanju Plavog telefona i Doxa Kidsa prigodom ‘Dana sigurnog interneta’, prenosi Vatican News.

Fond Ujedinjenih naroda za djecu podsjeća da je na svjetskoj razini više od jednog đaka, od tri ispitanika između 13 i 15 godina, doživjelo iskustvo nasilja. Osim toga, u skladu s istraživanjem koje je proveo UNICEF kroz platformu U-Report, u jednom danu, od 170 tisuća mladih iz 30 zemalja koji su sudjelovali u istraživanju, jedno je od troje mladih doživjelo cyber nasilje. Zbog nasilja na internetu, jedan učenik od petero, nije došao u školu.

U skladu s istraživanjima Plavoga telefona, dob u kojoj se pristupa društvenim mrežama ne podudara se nužno sa sviješću o njihovoj upotrebi. U 48% slučajeva roditelji koji su sudjelovali u istraživanju, smatraju da su djeca već sa 16 godina u stanju svjesno koristiti društvene mreže, 26% roditelja smatra da je 13 godina prag ispod kojeg se ne bi smjelo ići, dok 16% ističe da se svijest može steći nakon punoljetnosti.

Osnivač Plavog telefona i član Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika, Ernesto Caffo smatra da se djeca suočavaju s mnogim opasnostima jer nezreli prerano pristupaju internetu i društvenim mrežama, osobito zato što ih odrasli često ostavljaju same. Potrebno je da svi odrasli postanu odgovorni za aktivnosti kojima se djeca bave na društvenim mrežama. S obzirom na internetsko zlostavljanje, potreban je veliki posao na području obrazovanja i odgoja, jer djeca žive trenutke i teško shvaćaju da slika koju gledaju i neprikladna rečenica koju upućuju nekom vršnjaku može zauvijek ostaviti traga.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja