Budi dio naše mreže

"Ovo je znak velike Božje prisutnosti", poručio je župnik, vlč. Emmanuel Nduka.

/ mdj

Župa u Oklahomi koju je ovaj tjedan pogodio snažan tornado pretrpjela je ozbiljnu štetu. Ipak, usred ruševina i razbijenih stakala tabernakul je ostao netaknut, donosi CNA.

“Bog ima kontrolu. Tko bi rekao da će usred ovakve oluje tabernakul ostati sačuvan?”, poručio je župnik župe vlč.  Emmanuel Nduka.

Rekao je kako nitko nije bio u crkvi za vrijeme tornada te da je sačuvana i kamena konstrukcija same crkvene zgrade, dok je susjedna župna dvorana bila “sasvim sravnjena”. Vrata male župne crkve su uništena, a silina apokaliptičnog vjetra razbila je prozore na crkvi, nastavio je Nduka.

Božja prisutnost

“Vjerujte, bilo je vrlo zapanjujuće vidjeti da je tabernakul još uvijek bio na svome mjestu, a svjetlo svetišta još uvijek je gorjelo”, objasnio je. Rekao je da se, kada je ušao u crkvu, odmah naklonio i zahvalio Bogu što je “pokazao svoju prisutnost”.

Nacionalna meteorološka služba u Tulsi zaključila je da je tornado 6. svibnja bio EF4 s brzinom vjetra između 165 i 275 mph. Presjekao je put razaranja dug oko 60 kilometara, uzrokujući ozbiljnu štetu na drveću, kućama i tvrtkama. Šteta je bila toliko velika da je putanja tornada bila vidljiva iz svemira.

Bog ima kontrolu. Tko bi rekao da će usred ovakve oluje tabernakul ostati sačuvan?

Prema lokalnim vijestima, 30 do 40 domova je oštećeno ili uništeno u Barnsdallu, uključujući i starački dom. Potvrđeno je da je jedna osoba mrtva, a druga se u petak još uvijek vodi kao nestala.

Nduka je rekao da je odlučio slaviti misu sljedeće nedjelje u crkvi “kao znak nade”. Čišćenje je napredovalo i komunalije su obnovljene, rekao je, tako da je gotovo sve spremno za misu u crkvi u nedjelju.

Biskupija Tulsa pružala je “veliku podršku”, naglasio je Nduka, dodajući da je razgovarao s biskupom, a kancelar posjetio mjesto. Rekao je da je župa u procesu suradnje sa svojim pružateljem osiguranja, ali će vjerojatno biti potrebno više sredstava za potpuni oporavak. Biskupija je potaknula ljude koji žele poduprijeti župu da doniraju u župni fond biskupije.

Nduka je zatražio molitve za svoju župnu zajednicu, rekavši da su se mnogi ljudi, posebno muškarci iz župe, okupili nakon katastrofe kako bi ponudili pomoć. “Jako sam im zahvalan što imamo takve ljude koji toliko vole svoju crkvu i koji su bili spremni na bilo koji način pomoći joj da opstane”, rekao je svećenik.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja