Budi dio naše mreže

1. Svjetski dan djece održat će se u Rimu 25. i 26. svibnja ove godine. Tema Papine poruke je »Evo, sve činim novo!« (Otk 21, 5).

/ mdj

Uoči prvog “Crkvenog” Svjetskog dana djece od 25. do 26. svibnja, nekoliko vatikanskih i crkvenih dužnosnika opisuje slavlje u Rimu na kojem će se papa Franjo susresti s djecom iz cijelog svijeta kao trenutak molitve, prijateljstva i formacije, donosi vatican news.

Veliki događaj

Kardinal Mendonça izrazio je svoje iznenađenje kada je papa Franjo 8. prosinca, na svetkovinu Bezgrešnog začeća najavio ovaj događaj i podsjetio na radost Svetog Oca tijekom njegova susreta s tisućama djece u Vatikanu 6. studenoga, gdje je iskreno odgovorio na njihova pitanja.

Prefekt Dikasterija za kulturu i obrazovanje rekao je da će proslave Svjetskog dana djece vjerojatno postati redoviti događaj, priznajući da Papa želi slušati i susresti se s djecom.

Prvi događaj održat će se na dvije razine, rekao je kardinal Mendonça, u Rimu i općenito na razini biskupije. “Ovakav događaj”, rekao je, “nudi djeci mogućnost da postanu protagonisti kroz trenutke molitve, prijateljstva i formacije.”

Kardinal Mendonça govorio je za Vatican News o “vrlo značajnoj slučajnosti”, tj. o tome da će se Dan održati tijekom Godine molitve, ističući da će molitva i ljubav prema Isusu biti u srcu Dana.

“Prenošenje vjere”, istaknuo je, “ne vrši se na teoretski način, nego se čini upravo zajedničkom molitvom.” Kardinal je podsjetio na Isusovu poruku da je On prisutan kad su dvoje ili troje okupljeni u Njegovo ime.

“To je”, uvjeravao je kardinal Mendonça, “ono što će djeca doživjeti uz Svetog Oca”, u okruženju druželjubivosti, “gdje će zasigurno biti mjesta za druželjubivost, za razigraniji prostor. No, dominantni elementi bit će molitva, klanjanje i slavljenje vjere, pokazujući kako djeca nisu objekti u prijenosu vjere, već protagonisti. Djeca vjeruju u Isusa.”

Program susreta

25. svibnja – Olimpijski stadion

09:00 – otvorenje Dječjeg sela (Foro Italico)

12:30 – otvaranje Olimpijskog stadiona

14:30 – doček i upoznavanje

15:00 – djeca otkrivaju “Križ radosti” Mimme Paladino

15:15 – službena himna koju pjeva zbor Zecchino d’Oro

15: 30 – Carlo Conti pozdravlja 101 delegaciju u tradicionalnoj nošnji

16:45 – dolazak i pozdrav Svetog Oca

17:00 – dječaci i djevojčice u dijalogu sa Svetim Ocem

18.30 – zaključak

26. svibnja – Trg sv. Petra

07:00 – okupljanje na Trgu sv. Petra

10:00 – uvod u euharistijsko slavlje

10:30 – euharistijsko slavlje

12:00 – Angelus

12.10 – govor Roberta Benignija

12:20 – Sveti Otac pozdravlja dječake i djevojčice iz cijelog svijeta

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja