Budi dio naše mreže

U bazilici Sv. Franje u Asizu u subotu popodne bit će beatificiran talijanski tinejdžer Carlo Acutis.

/ mp

Kako donosi Catholic Herald, ulice grada poznatom po sv. Franji oblijepljene su posterima novog blaženika Carla Acutisa, 15-ogodišnjeg tehnološkog genija.

Prije smrti zbog leukemije 2006. godine, Acutis je bio prosječni tinejdžer s natprosječnim sposobnostima za računala. To je znanje iskoristio stvarajući internetsku bazu podataka euharistijskih čuda širom svijeta.

Acutisovoj majci Antoniji Salzano srce je raspuknuto uslijed boli zbog sinovljeve smrti, ali ispunjeno s vedrinom i radošću dok se priprema vidjeti proglašenje svoga sina blaženim.

“Neobično je da roditelji (budu nazočni) proglašenju blaženim svog sina ili kćeri”, rekla je Salzano dan prije beatifikacije svoga sina.

“Vrlo je neobično jer proces beatifikacije traje dugo. Međutim, za Carla je trebalo 14 godina da ga se proglasi blaženim”, istaknula je majka Antonija.

Acutisova beatifikacija, rekla je, “važan je korak jer Carlo ima puno poklonika po cijelom svijetu. Mislim da je to za njih veliki znak, velika utjeha”.

Carlo Acutis / Foto: CNS photo/Junno Arocho Esteves

Papa Franjo je u apostolskoj pobudnici “Christus Vivit” obraćajući se mladima je naglasio kako je Acutis uzor mladim ljudima koji su često u iskušenju zamki “samo-apsorpcije, izolacije i praznog užitka”.
“Iako je Carlo stvarao digitalni sadržaj dok su YouTube i Facebook bili još u svojim stvarateljskim povojima, njegov život i primjer i dalje su relevantni u današnjem brzom dobu društvenih mreža”, naglasila  je njegova majka Antonija Salzano.

Jedan od najpoznatijih Acutisovih citata, a koji je Papa prenio u svojoj pobudnici, je: “Svi smo rođeni kao originali, ali mnogi umiru kao fotokopije”.

“Moram reći da je internet nevjerojatan. To je dar. Naravno, internet ima i svoju tamnu stranu kada se zloupotrijebi za pornografiju, maltretiranje i prodaju droge”, rekla je Salzano.

“Ali Carlo je pokazao dobru stranu interneta. I znamo da je svjetlost jača od tame. Carlo je Božji ‘influencer'”, poručila je majka Antonija Salzano.

Crkva dobiva novog blaženika

Katolička Crkva će u subotu 10. listopada, u Asizu proglasiti blaženim Carla Acutisa, računalnog genija koji je sa svojih navršenih petnaest godina postigao svetost života. Ovaj srednjoškolac u mnogočemu je blizak mladima. Volio je nogomet, bicikl, video-igrice, računala, ali je također jako volio ići na misu i primati živoga Isusa u pričesti (euharistiji). Na neki način je zaštitnik digitalnih medija jer pokazuje kako i internet može pomoći na putu osobne svetosti.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja