Budi dio naše mreže

Na današnjem susretu Pape s mladima koje će se održati na stadionu Lokomotiva u Košicama bit će predstavljen lik bl. Ane Kolesarove, prve Slovakinje laikinje proglašene blaženom. O ovoj mučenici čije su posljednje riječi bile :"Zbogom tata! Isuse, Marijo, Josipe!", pročitajte u nastavku.

/ dz

Papa Franjo je u Slovačku došao iz Mađarske, u kojoj je, u prisutnosti više od 100 tisuća vjernika slavio misu Statio orbis, kojom je završio 52. Međunarodni euharistijski kongres. Dolaskom u Bratislavu započeo je drugi dio Papina 34. apostolskog putovanja koji se održava pod geslom „S Marijom i Josipom na putu k Isusu“. Današnji susret s mladima održat će se na stadionu Lokomotiva u Košicama (mjestu mučeništva sv. Marka Križevčanina i drugova) na kojem bit će predstavljen lik bl. Ane Kolesarove.

Ubijena je u dobi od šesnaest godina zato što je branila svoju čistoću. Posljednje riječi ove slovačke mučenice bile su: “Zbogom tata! Isuse, Marijo, Josipe!”, a izgovorila ih je 22. studenog 1944. neposredno prije nego što ju je njen ubojica ustrijelio pred ocem i bratom. Svog ubojicu Ana je razljutila zato što je pobjegla kada ju je pokušao silovati. Umrla je u milosti Božjoj – nedugo prije smrti ispovjedila se i primila svetu pričest. Glas o svetosti Ane Kolesárove, koja je poznata kao slovačka Marija Goretti – ili Anke – kako su je zvali njeni najbliži, duboko je usađen u srce generacija slovačke mladeži koje su je uzimale za uzor, a sjećanje na nju izdržalo je i izazov mračnih godina komunističkog režima, prenosi Vatican News.

Jednostavan život vjere i radosti

Ana Kolesárová rođena je 14. srpnja 1928. godine u selu Vysoka nad Uhom, na istoku Slovačke, nedaleko od ukrajinske granice. Njena je obitelj bila duboko ukorijenjena u vjeri, a malenu su Annu krstili isti dan kad je rođena. Svakodnevno je prisustvovala svetoj misi, a kada je imala 10 godina primila je prvu svetu pričest, a potom i krizmu. Nakon majčine smrti Annin se život korjenito promijenio. Preuzela je brigu o kućanstvu u kojem je živjela s ocem i starijim bratom.

Cvijet odjeven u crno prerano ubran

Bilo je vrijeme II. svjetskog rata. Kada su 22. studenog 1944. u Annino selo ušli Rusi, Ana se zajedno sa svojima sakrila u podrum, no pronašao ih je jedan vojnik Crvene armije. Otac je Annu poslao da pripremi nešto za jelo vojniku kako bi ga odobrovoljio. Iako je bila odjevena u crno – kao sve žene u selu, upravo da ne bi privlačile nedoličnu pozornost – vojnik ju je upitao želi li s njim leći. Vojnik joj se pokušao približiti, a kad ga je odbila, zaprijetio joj je da će je ubiti. Nakon što ga je ponovno odbila, dozvolio joj je da se kratko obrati ocu i potom ju ustrijelio. “Mlada je Ana svojim mučeništvom posvjedočila kako je moguće dobrom se suprotstaviti zlu, nasilju i nepravdi”, rekao je kardinal Becciu u propovijedi na misi beatifikacije 2018. godine.

“… tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada” (Iv 11,26)
Zbog teške situacije Ana je pokopana odmah, a sprovodni su obredi održani tjedan dana kasnije u tajnosti. Lokalni je župnik s još jednim svećenikom započeo istraživati okolnosti njene smrti i zapisivati svjedočanstva koja su kasnije bila od neprocjenjive važnosti za očuvanje sjećanja na blaženicu. Padom komunističkog režima moglo se otvoreno govoriti o Anni i njenoj herojskoj smrti, a slovačka je mladež počela odlaziti na njen grob kako bi tamo molili. Na nadgrobnom su spomeniku uklesane riječi sv. Dominika Savija: “Radije smrt nego grijeh!”

Štovanje koje se rodilo spontano

Prvo hodočašće nadbiskupije Košice organizirano je 1999. godine i otada nebrojeni mladi odlaze u Vysoku nad Uhom kako bi se prisjetili Annine duboke vjere i slijedili njen primjer života u predbračnoj čistoći. “Po primjeru i zagovoru blažene Anne preuzmite na sebe napor svakodnevnog življenja evanđelja, radosni u lakim, ali i teškim životnim situacijama”- zaključio je kardinal Becciu svoju propovijed obraćajući se mladima i dodao – “blažena Ana nas uči kako vrijedi žrtvovati sve za Gospodina, bez kompromisa s vlastitom savješću”.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja