Budi dio naše mreže

Gospa od Brze pomoći, također poznata i kao Gospa od Neprestane Pomoći, bizantska je ikona naslikana na drvu za koju se vjeruje da datira iz 13. stoljeća.

/ dp

Filipinski kardinal Luis Antonio Tagle predvodio je u nedjelju, 27. lipnja na blagdan Gospe od Brze Pomoći procesiju ulicama Rima.

Procesija je započela misom u crkvi sv. Alfonza Liguorija koja čuva originalnu ikonu Gospe od Brze Pomoći, javlja CNA.

U procesiji je sudjelovalo više od 50 svećenika te više od 30 redovnica.

Gospa od Brze pomoći, također poznata i kao Gospa od Neprestane Pomoći, bizantska je ikona naslikana na drvu za koju se vjeruje da datira iz 13. stoljeća.

Ikona je donesena iz Grčke u Rim krajem 15. stoljeća. Pohranjena je 1499. u crkvi svetog Mateja koja se nalazila na području današnje ulice Via Merulana.

Foto: Cathopic/Gospa od Brze Pomoći

Crkva svetog Mateja uništena je kada su Rim okupirale Napoleonove francuske trupe, a ikona je desetljećima bila izgubljena dok nije ponovno otkrivena u oratoriju otaca augustinaca 1860-ih.

Prikazuje Djevicu Mariju koja drži dijete Isusa, a kojemu arkanđeli sveti Mihael i sveti Gabrijel pokazuju križ, čavle i druge instrumente njegove muke.

Na slici je Isus izgubilo sandalu, što je neke navelo na tumačenje da je žurno potrčao Gospi u naručje.

Godine 1866. ikona je u velikoj procesiji nošena ulicama Rima sve do redemptorističke crkve sv. Alfonsa Liguorija, gdje je ustoličena iznad glavnog oltara.

Izvještaji o čudesnim iscjeljenjima brzo se proširio gradom Rimom i stotine su ljudi dolazile posjetiti svetište.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja